Kaki King - Dreaming of Revenge

>> zaterdag 27 juni 2009

Er zijn van die platen en artiesten die je onberedeneerd lange tijd naast je neer legt. Als langzamerhand een aanhoudende stroom positieve commentaren je bereikt, wordt de intrige toch te sterk. Voordat je het weet, schaf je zo’n plaat uit nieuwsgierigheid dan maar eens aan. Dreaming of Revenge van Kaki King is zo’n plaat en zo’n muzikant. Het was niet dat ik vermoedde dat er ook maar iets mis mee zou zijn, maar de aantrekkingskracht van de releases was in vergelijking met anderen telkens net niet sterk genoeg. Gelukkig heb ik mezelf zover gekregen dit album aan te laten rukken, want nu kan ik niet anders doen dan concluderen dat ‘men’ al die tijd gelijk had.
Kaki King (oftewel Katherine Elizabeth King), gitariste en singer-songwriter, wordt al vier albums lang geroemd om haar virtuoze gitaarspel en mooie, melodische schoegaze pop(rock) songs. Dat blijkt op Dreaming of Revenge geen moment onterecht. Het gitaarspel heeft inderdaad een idiosyncratische stijl, veroorzaakt door een fijnzinnig gevoel voor het inzetten van een grote diversiteit aan speeltechnieken. Met Kaki King aan het roer zingt de gitaar even makkelijk een zweverige melodie, als dat er pittig ritmisch, staccato spel met een rockend randje uit wordt getoverd. De klankcombinaties die met het instrument worden gemaakt, zijn zeer origineel. De songs zijn laag op laag opgebouwd en kennen een prettig in het gehoor liggende balans. Het werk van Kaki King is even plezierig met als zonder vocalen, en ‘men’ kan zich wel indenken dat om goed en boeiend instrumentaal werk af te leveren in de popmuziek een instrumentbeheersing van zeer hoog niveau nodig is. Wat ook bijdraagt, is de enorme dichtheid van de structuren en de onverwachtse rust of pakkende hooks die daaruit ontstaan. Het fijne van deze nadruk op muziek spélen, is dat de composities veel intrigerender zijn dan de lovende woorden die erover worden geschreven. Van Dreaming of Revenge is gezegd dat het wederom een grote stap voorwaarts in haar muzikale carrière is. Na deze beperkte kennismaking kan ik dat nog niet beamen, maar het is duidelijk dat Kaki King een eigen dimensie aan de term gitaarpop toevoegt. Nu maar gauw op weg naar de EP Mexican Teenagers die eerder dit jaar het levenslicht zag. In Amerika heeft men al enige tijd weinig aansporing meer nodig. Ik hoop dat ook anderen, die nog de kat uit de boom probeerden te kijken, mij nu zullen volgen.

0 reacties:

Doelstelling van deze blog

Meer aandacht voor het (nog) onbekende. In tenui labor of toch niet?

Mededelingen

Donderdag 1 juli: deze week weer een frisse herstart verwacht.
Kort reces tot 13-05-10.
Na een kort reces vandaag (24-02-10) weer aan de post. Inmiddels is deze blog twee jaar geworden!
Gedurende december zullen er minder recensies worden geschreven
21-31 augustus: tijdelijk even geen recensies ivm een kort reces
Zondag 14 juni: Creative Commons licentie BY NC ND van toepassing op alle inhoud
Woensdag 3 juni: zoekfunctie en auteursrechtenonderdeel toegevoegd
Dinsdag 19 mei: template aangepast, hopelijk verbeterd
Vrijdag 15 mei: nieuw template; ontwikkeld door Ourblogtemplates.com, 2008

Auteursrechten

© Copyright Benjamin N. Vis

Uitgezonderd waar anders vermeld, is op alle inhoud van deze blog een Creative Commons Attribution 3.0 License van toepassing. Deze is hieronder gespecificeerd als CC BY NC ND. Voor meer informatie klik op de links aldaar.

  © Blogger templates Inspiration by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP  

Creative Commons License
werk van Benjamin N. Vis, Nieuwe Geluiden is in licentie gegeven volgens een Creative Commons Naamsvermelding-Niet-commercieel-Geen Afgeleide werken 3.0 Nederland licentie.