The Coral Sea - Firelight

>> zondag 21 juni 2009

Firelight is het tweede album van deze vijfkoppige band uit California en komt hier duidelijk aandacht te kort. Een enkel nummer zal al genoeg zijn om menig criticus de oren doen spitsen en toch blijft het hier nogal stil. Dat zal liggen aan de ondoorgrondelijke wegen van de commercie. The Coral Sea maakt een popsongs die ambient soundscapes combineert met ruwe uitspattingen vanuit de rock. Daarmee willen ze weleens klinken als een rauwe versie van The White Birch en hebben ze bij vlagen iets weg van Sigur Rós. Ook de excentrieke Portland scene of een singer-songwriter als Greg Laswell kan bij vergelijkingen zeker niet worden vergeten. Daarnaast is de Britse indie aanwezig en denk ik zo af en toe een ver geëvolueerde Starsailor te horen. Als de rust hoogtij viert, komt voorzichtig ook de jazzy soundscape pop van The Battle of Land and Sea of Krakow naar boven. The Coral Sea brengt een zekere scherpte in het spel met de ijle vocalen van voorman en producer Rey Villalobos. De tempowisselingen dragen krachtig bij aan het intrigerende geheel dat Firelight ons biedt. De warme, iets wollige productie geeft een prettig donkere en meeslepende ondertoon waartegen de vocale sneren en de noise van het elektrische gitaar geweld sterk afsteken. De lyrische toetsen waarvan de band zich soms bedient kunnen zowel zwaar gedragen zijn als lichtvoetig. Het moet gezegd dat The Coral Sea veel invloeden in zich draagt, maar daar met een uitgesproken eigen gezicht uitstapt. Op deze plaat klinkt een band met een visie, de pijlen naar voren gericht. De balans tussen melodrama, atmosferische pop en bijtende rock is boeiend en oorspronkelijk. Hopelijk gaan we hier ook nog meer van deze groep horen.

0 reacties:

Doelstelling van deze blog

Meer aandacht voor het (nog) onbekende. In tenui labor of toch niet?

Mededelingen

Donderdag 1 juli: deze week weer een frisse herstart verwacht.
Kort reces tot 13-05-10.
Na een kort reces vandaag (24-02-10) weer aan de post. Inmiddels is deze blog twee jaar geworden!
Gedurende december zullen er minder recensies worden geschreven
21-31 augustus: tijdelijk even geen recensies ivm een kort reces
Zondag 14 juni: Creative Commons licentie BY NC ND van toepassing op alle inhoud
Woensdag 3 juni: zoekfunctie en auteursrechtenonderdeel toegevoegd
Dinsdag 19 mei: template aangepast, hopelijk verbeterd
Vrijdag 15 mei: nieuw template; ontwikkeld door Ourblogtemplates.com, 2008

Auteursrechten

© Copyright Benjamin N. Vis

Uitgezonderd waar anders vermeld, is op alle inhoud van deze blog een Creative Commons Attribution 3.0 License van toepassing. Deze is hieronder gespecificeerd als CC BY NC ND. Voor meer informatie klik op de links aldaar.

  © Blogger templates Inspiration by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP  

Creative Commons License
werk van Benjamin N. Vis, Nieuwe Geluiden is in licentie gegeven volgens een Creative Commons Naamsvermelding-Niet-commercieel-Geen Afgeleide werken 3.0 Nederland licentie.