The Soundcarriers - Harmonium

>> dinsdag 9 juni 2009

Soms kom je een album tegen waarvan je geen vastomlijnde verwachting hebt en die je daardoor compleet kan overdonderen. Zo’n album is Harmonium, het debuutalbum van The Soundcarriers, een viertal uit Nottingham. Waar slechts enkele jaren terug de inspiratie van nieuwe indiebands vooral afkomstig was uit de jaren ’80 die de basis vormde voor postpunk avonturen, zochten The Soundcarriers hun sound enkele decennia eerder. De experimenteerdrang van de jaren ’50 en ’60 slaat het fundament voor hun moderne reprise. Alles is psychedelisch op deze wonderbaarlijke plaat. Van de albumcover tot aan de analoge productie die de bandleden in eigen studio uitvoerden, omdat de analoge techniek zich laat bespelen als een instrument.
De inspiratie voor deze nostalgische vooruitstrevendheid komt uit de productie en arrangeertechnieken van David Axelrod en Phil Spector. Een complexe stratigrafie aan psychedelische geluidsmuren overspoelt de luisteraar van begin tot eind. Harmonium kwam over een lange periode tot stand, waarin de bandleden hun geluid zodanig meester werden dat basiscomposities vervangen konden worden door losjes gedefinieerde improvisatiesessies. Daardoor kent de plaat bij tijd en wijle een distinctieve jazzy sfeer. De tropicalia en surfinvloeden vormen een dromerige mix met ijle echo’s uit de wereldmuziek. Inmiddels zijn The Soundcarriers zijn inmiddels zeker niet meer de enige band uit de noughties die hun inspiratie wat eerder in de twintigste eeuw vinden. Met een serie namen als The Botticellis, The Loose Salute, The Explorers Club en The Draytones, kom je middels een filter van Broadcast en Seeland bij de lomere sound van Stereolab, Zero 7 en soms het vroege Doves. Het ritme waarmee Calling Me opent brengt mij direct terug naar Air in hun beginjaren. Hiertussen bevinden zich veel artiesten die zich met een eigen kijk profileren in verschillende elektropop, jazzy lounge en indiescenes. Alle liefhebbers van dergelijke eigenwijsheid zullen smullen van Harmonium. De oorspronkelijke wijze waarop The Soundcarriers opnieuw beleving geven aan de experimentele pop van die tijd is van een unieke klasse. Alle topwaarderingen voor dit album tot nu toe zijn volledig terecht!

0 reacties:

Doelstelling van deze blog

Meer aandacht voor het (nog) onbekende. In tenui labor of toch niet?

Mededelingen

Donderdag 1 juli: deze week weer een frisse herstart verwacht.
Kort reces tot 13-05-10.
Na een kort reces vandaag (24-02-10) weer aan de post. Inmiddels is deze blog twee jaar geworden!
Gedurende december zullen er minder recensies worden geschreven
21-31 augustus: tijdelijk even geen recensies ivm een kort reces
Zondag 14 juni: Creative Commons licentie BY NC ND van toepassing op alle inhoud
Woensdag 3 juni: zoekfunctie en auteursrechtenonderdeel toegevoegd
Dinsdag 19 mei: template aangepast, hopelijk verbeterd
Vrijdag 15 mei: nieuw template; ontwikkeld door Ourblogtemplates.com, 2008

Auteursrechten

© Copyright Benjamin N. Vis

Uitgezonderd waar anders vermeld, is op alle inhoud van deze blog een Creative Commons Attribution 3.0 License van toepassing. Deze is hieronder gespecificeerd als CC BY NC ND. Voor meer informatie klik op de links aldaar.

  © Blogger templates Inspiration by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP  

Creative Commons License
werk van Benjamin N. Vis, Nieuwe Geluiden is in licentie gegeven volgens een Creative Commons Naamsvermelding-Niet-commercieel-Geen Afgeleide werken 3.0 Nederland licentie.