Fink - Sort of Revolution

>> zondag 14 juni 2009

Al direct bij Biscuits for Breakfast was ik volledig overtuigd van de muziek van Fink, aka Fin Greenhall. Dit tweede album noem ik met opzet, want zijn eerste Ninja Tune release was van een heel andere orde; namelijk een relaxte DJ plaat. Tot verbazing van velen ontpopte hij zich met Biscuits for Breakfast tot een begenadigd singer-songwriter. Het betrof een uitgeklede vorm van pop waar zeker zijn interesse in de dance en funk in terug te horen was en zo af en toe een excursie richting folk ondernomen werd. De basis werd gevormd door een prettig gitaarspel met een lichte groove. Zijn getemperde, hese stem kleurde fantastisch bij de frugale arrangementen. Alle composities zaten trefzeker, met uiterste precisie in elkaar, hetgeen het effect tot verrassende niveaus maximaliseerde. Gelukkig bleef het niet bij deze plaat. Hij perfectioneerde die sound zo mogelijk nog verder op Distance and Time, een album dat alsmaar mooier werd. Toch liep het grote publiek nog niet uit. Dat lijkt met Sort of Revolution te veranderen. Plotseling is er veel aandacht, wat mij doet fronsen en afvragen of er iets veranderd zal zijn.
Fink wordt doorgaans bijgestaan door Guy Whittaker (Bas) and Tim Thornton (drums). Slechts op subtiele wijze komen daar nu regelmatig klanken bij van andere instrumenten. Hoewel er bijzonder veel in de muziek gebeurt, misschien ook omdat je als luisteraar de neiging hebt tussen de noten door te luisteren, blijven de meeste songs relatief leeg en op de vlakte. Deze minimalistische soberheid is suggestief en daar zit de kracht. Fink laat ons de vrijheid, waardoor we extra bij zijn songs betrokken raken. Zijn unieke geluid staat erg op zichzelf. Alleen de aanpak van de Nederlandse Hartog (Hartog Eysman) bewoog met zijn zuivere debuut in die richting. Sinds Fink met Biscuits for Breakfast de Rubicon overtrok, voltrekt de evolutie zich op een prettig laag tempo. Anders dan de titel doet vermoeden, brengt Sort of Revolution ons weinig nieuws, maar alle aandacht is meer dan terecht. Het is hoe dan ook raadzaam met Fink te gaan kennismaken.

0 reacties:

Doelstelling van deze blog

Meer aandacht voor het (nog) onbekende. In tenui labor of toch niet?

Mededelingen

Donderdag 1 juli: deze week weer een frisse herstart verwacht.
Kort reces tot 13-05-10.
Na een kort reces vandaag (24-02-10) weer aan de post. Inmiddels is deze blog twee jaar geworden!
Gedurende december zullen er minder recensies worden geschreven
21-31 augustus: tijdelijk even geen recensies ivm een kort reces
Zondag 14 juni: Creative Commons licentie BY NC ND van toepassing op alle inhoud
Woensdag 3 juni: zoekfunctie en auteursrechtenonderdeel toegevoegd
Dinsdag 19 mei: template aangepast, hopelijk verbeterd
Vrijdag 15 mei: nieuw template; ontwikkeld door Ourblogtemplates.com, 2008

Auteursrechten

© Copyright Benjamin N. Vis

Uitgezonderd waar anders vermeld, is op alle inhoud van deze blog een Creative Commons Attribution 3.0 License van toepassing. Deze is hieronder gespecificeerd als CC BY NC ND. Voor meer informatie klik op de links aldaar.

  © Blogger templates Inspiration by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP  

Creative Commons License
werk van Benjamin N. Vis, Nieuwe Geluiden is in licentie gegeven volgens een Creative Commons Naamsvermelding-Niet-commercieel-Geen Afgeleide werken 3.0 Nederland licentie.