S - im not as good at it as you

>> woensdag 10 maart 2010

De eenvoudig genaamde uitlaatklep van Jenn Ghetto kent een onzekere geschiedenis van tien jaar. De songs die Jenn schreef na haar tijd bij Carissa’s Weird kwamen haast abusievelijk op het podium terecht, waarna van de home recordings een album volgde. S groeide daarna uit tot drie muzikanten en er werd een nieuw album gemaakt. Op dat moment waren er geen plannen meer om met S door te gaan. Toch ligt hier na vijf jaar weer een nieuwe collectie songs.

Ditmaal spelen andere muzikanten mee, zoals Mat Brooke op de banjo en ukelele (Grand Archives, ex Band of Horses) en Sara Standard op viool. Er wordt op im as good at it as you nauwelijks afgeweken van het eerdere stramien. Waar Jenn Ghetto uiterst lo-fi begon, is het geluid hoogstens wat gegroeid. Toch blijven de songs rauw en puur. De arrangementen zijn gedoseerd. S maakt zeer direct klinkende sadcore. De songs zijn welgemeende emotionele kreten, die de luisteraar per ongeluk in flarden lijken te bereiken. Zoveel blijkt ook uit de escapistische lyrics. Ondanks de rauwe, moedwillig iets onzuivere klank van Jenn’s vocalen, klinken de meeste songs verbeten harmonieus in al hun spaarzaamheid. Juist omdat er relatief weinig gebeurt, planten de creatieve ritmes en wisselende dynamiek zich stevig in je hoofd. De rijk bedeelde omslagen in de muziek weten keer op keer te verrassen. Van syncopatische gitaarklanken tot haast etherische stemmen over akkoorden, zoals in R.I.P. Calgon.

Er schuilt een zekere vernieuwingsdrang in het album dat zou kunnen worden vergeleken met Cortney Tidwell, hoewel Tidwell’s experimentalisme veel openlijker plaatsvindt. De gitzwarte sfeer in de sombere nummers doet tevens denken aan bepaald Scandinavisch werk, zoals van Lampshape en Promise and the Monster, en verbetert de wat vlakke klank van Marissa Nadler. Deze positionering is mede treffend, omdat S met weinig instrumenten een confronterend scherp en onstuimig geluid weet neer te zetten. De ongepolijste werkwijze en ongereserveerde emoties op im not as good at it as you zullen nu, na vijf jaar wachten, zeker nieuwe zielen voor S kunnen winnen.

0 reacties:

Doelstelling van deze blog

Meer aandacht voor het (nog) onbekende. In tenui labor of toch niet?

Mededelingen

Donderdag 1 juli: deze week weer een frisse herstart verwacht.
Kort reces tot 13-05-10.
Na een kort reces vandaag (24-02-10) weer aan de post. Inmiddels is deze blog twee jaar geworden!
Gedurende december zullen er minder recensies worden geschreven
21-31 augustus: tijdelijk even geen recensies ivm een kort reces
Zondag 14 juni: Creative Commons licentie BY NC ND van toepassing op alle inhoud
Woensdag 3 juni: zoekfunctie en auteursrechtenonderdeel toegevoegd
Dinsdag 19 mei: template aangepast, hopelijk verbeterd
Vrijdag 15 mei: nieuw template; ontwikkeld door Ourblogtemplates.com, 2008

Auteursrechten

© Copyright Benjamin N. Vis

Uitgezonderd waar anders vermeld, is op alle inhoud van deze blog een Creative Commons Attribution 3.0 License van toepassing. Deze is hieronder gespecificeerd als CC BY NC ND. Voor meer informatie klik op de links aldaar.

  © Blogger templates Inspiration by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP  

Creative Commons License
werk van Benjamin N. Vis, Nieuwe Geluiden is in licentie gegeven volgens een Creative Commons Naamsvermelding-Niet-commercieel-Geen Afgeleide werken 3.0 Nederland licentie.