Balthazar - Applause

>> zondag 21 maart 2010

Inmiddels krijgt de Belgische Humo Rock Rally ook bij ons redelijke bekendheid en dat is te danken aan de fijne platen die de wedstrijd nadien oplevert. De band Balthazar nam echter ruim de tijd om hun debuut te smeden. Ze wonnen de Rally namelijk al in 2006. In 2007 en 2008 scoorden ze in België al hits met de singles This Is a Flirt en Bathroom Loving/Situations. De tijd tot nu is zo te horen prima besteed. Balthazar heeft een zeer solide en flexibel geluid ontwikkeld; een stijl die treffend wordt omschreven als ‘puntig en laidback’. Syncopatische ritmes en sluitend grijpende melodielijnen repeteren in plezierige grooves. De productie is zo gebalanceerd dat geen van de beats te pregnant wordt en te allen tijde van het popliedje kan worden genoten. Hiervoor hebben de Belgen hun tripje naar de Noorse producer Yngve Leidulv Saetre (Royksopp, Kings of Convenience e.a.) mede te danken. Heel af en toe hoor ik een beetje van het type songschrijverschap waar I Am Kloot zich van bedient, hetgeen alleen als compliment kan worden opgevat. Met dit alles ontlopen ze clichés en weet Balthazar zich heerlijk idiosyncratisch te nestelen. Tegelijkertijd kent vrijwel ieder nummer pittige hitgevoeligheid. Dergelijk kunstje laat menig talent groots doorbreken. Zoals vaak het geval is met een plaat vol hitgevoelige muziek draagt Applause een risico op verveling. Balthazar verkent echter op prachtige wijze de grenzen die de aangemeten stijl hun biedt. Applause is zonder meer een droomdebuut en Balthazar een band die het juk van succes binnenkort waarschijnlijk voelt drukken.

0 reacties:

Doelstelling van deze blog

Meer aandacht voor het (nog) onbekende. In tenui labor of toch niet?

Mededelingen

Donderdag 1 juli: deze week weer een frisse herstart verwacht.
Kort reces tot 13-05-10.
Na een kort reces vandaag (24-02-10) weer aan de post. Inmiddels is deze blog twee jaar geworden!
Gedurende december zullen er minder recensies worden geschreven
21-31 augustus: tijdelijk even geen recensies ivm een kort reces
Zondag 14 juni: Creative Commons licentie BY NC ND van toepassing op alle inhoud
Woensdag 3 juni: zoekfunctie en auteursrechtenonderdeel toegevoegd
Dinsdag 19 mei: template aangepast, hopelijk verbeterd
Vrijdag 15 mei: nieuw template; ontwikkeld door Ourblogtemplates.com, 2008

Auteursrechten

© Copyright Benjamin N. Vis

Uitgezonderd waar anders vermeld, is op alle inhoud van deze blog een Creative Commons Attribution 3.0 License van toepassing. Deze is hieronder gespecificeerd als CC BY NC ND. Voor meer informatie klik op de links aldaar.

  © Blogger templates Inspiration by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP  

Creative Commons License
werk van Benjamin N. Vis, Nieuwe Geluiden is in licentie gegeven volgens een Creative Commons Naamsvermelding-Niet-commercieel-Geen Afgeleide werken 3.0 Nederland licentie.