Broken Bells - Broken Bells

>> vrijdag 19 maart 2010

De single The High Road zal bij velen al bekend zijn. Een samenwerking tussen twee zeer succesvolle muzikanten kan dan ook niet ongemerkt passeren. Onder de naam Broken Bells gaan producer Danger Mouse (Brian Joseph Burton) en James Mercer, zanger en gitarist van The Shins, schuil. Producer Danger Mouse heeft al een indrukwekkend lijstje samenwerkingen op zijn naam staan. De meest bekende en ongetwijfeld de succesvolste is als helft van het duo Gnarls Barkley, maar hij werkte ook met het beroemde Gorillaz. Daarnaast speelde hij met Sparklehorse en was hij deel van het project The Good, the Bad and the Queen.

Gezien de indie invloeden van The Shins doet Broken Bells misschien nog wel het meest aan de recente samenwerking tussen Danger Mouse en folkzangeres Helena Costas onder de naam Joker’s Daughter denken. Tot mijn verrassing kreeg die plaat nog niet de helft van de aandacht die nu naar Broken Bells gaat. Desondanks was ook The Last Laugh een heel interessante en leuke plaat. Het is duidelijk dat Danger Mouse een constante factor is als een zeker publiek en kwaliteit gewenst is. Hij kan met veel verschillende genres uit de voeten en steelt bovendien de show in het proces. Broken Bells is stilistisch gezien niet het meest opvallende document. Het bestrijkt een ruim scala aan sferen. Op dit album gaat het van een mooie popsong via ambient pop naar dansbare dance pop. De laag beats, synths en elektronica ligt er niet te dik bovenop, maar is voldoende aanwezig om soms zelfs het label elektropop te verdienen. Er is altijd met een graad van perfectie en een onmiskenbare groove aanwezig.

Natuurlijk bestaan er talloze bands en artiesten die redelijk vergelijkbare muziek maken, zij het meestal niet op één plaat verenigd. Het opmerkelijke aan Broken Bells zit verscholen in het feit dat het duo alle nummers volkomen smetteloos zijn. Alle invloeden komen zonder knarsende botsing samen en lijken vanuit de losse pols op de plaat terecht te zijn gekomen. De enige kritiek die te leveren valt, omvat ook gelijk de sleutel tot het succes. Broken Bells klinkt namelijk erg lekker, maar ook braaf. Door dat laatste is echter wel een zeer groot publiek aan te spreken. Bovendien als je op dit niveau presteert, mogen nummers best braaf zijn, want ze zijn tegelijkertijd ook steengoed.

0 reacties:

Doelstelling van deze blog

Meer aandacht voor het (nog) onbekende. In tenui labor of toch niet?

Mededelingen

Donderdag 1 juli: deze week weer een frisse herstart verwacht.
Kort reces tot 13-05-10.
Na een kort reces vandaag (24-02-10) weer aan de post. Inmiddels is deze blog twee jaar geworden!
Gedurende december zullen er minder recensies worden geschreven
21-31 augustus: tijdelijk even geen recensies ivm een kort reces
Zondag 14 juni: Creative Commons licentie BY NC ND van toepassing op alle inhoud
Woensdag 3 juni: zoekfunctie en auteursrechtenonderdeel toegevoegd
Dinsdag 19 mei: template aangepast, hopelijk verbeterd
Vrijdag 15 mei: nieuw template; ontwikkeld door Ourblogtemplates.com, 2008

Auteursrechten

© Copyright Benjamin N. Vis

Uitgezonderd waar anders vermeld, is op alle inhoud van deze blog een Creative Commons Attribution 3.0 License van toepassing. Deze is hieronder gespecificeerd als CC BY NC ND. Voor meer informatie klik op de links aldaar.

  © Blogger templates Inspiration by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP  

Creative Commons License
werk van Benjamin N. Vis, Nieuwe Geluiden is in licentie gegeven volgens een Creative Commons Naamsvermelding-Niet-commercieel-Geen Afgeleide werken 3.0 Nederland licentie.