Rick Treffers - Prettige Vooruitzichten

>> maandag 22 maart 2010

Toen Rick Treffers vanuit zijn positie als voorman van de band Mist met een soloalbum kwam, was direct duidelijk dat hij daarmee een totaal andere kant van zijn creativiteit wilde tonen. De Nederlandstalige nummers op Het Heeft niets met Jou te Maken waren voor een verstokt liefhebber van Mist als ikzelf een grote omslag die mij niet direct kon bekoren. Prettige Vooruitzichten borduurt op deze lijn voort.

In feite betreft het de muzikale rode draad van de ‘rockumentary’ Prettige Vooruitzichten, een muziektheatervoorstelling over zanger-held Rock Truffels. Mijn introductie tot het huidige album is milder dan de theatrale recht-voor-zijn-raap-teksten die mij afstootten op de voorganger. Prettige Vooruitzichten wil graag een muzikaal enigma vormen. De songs zijn te beluisteren als chansons, maar de dramaturgische inslag belet deze karakterisering. Bovendien kennen Ricks teksten ook een duidelijke vleug humor die kleinkunst en cabaret niet vreemd is. Uiteindelijk is het vooral het medium dat Prettige Vooruitzichten in het keurslijf van de pop dwingt. Dit wordt bevorderd door Ricks verleden met Mist, wier signatuur hier en daar de kop opsteekt en van de liedjes ook echte popliedjes maakt. De narratieve en zeer Hollandse, dan wel volkse, leest waarop Prettige Vooruitzichten is geschoeid, valt niet meer te vergelijken met de wervelende droompop van Mist. Rick Treffers overtuigt echter ook in zijn nieuwe rol met verve. Zijn stijl en songteksten zijn zeker voor de Nederlandstalige muziek erg origineel. Hij behoudt zijn aangename timbre in de vaak lastige Nederlandse dictie waardoor de liedjes ontspannen luisterbaar blijven. Een zeer gevarieerde invulling van de arrangementen doet de rest. Het is aan de luisteraar te bepalen hoe Prettige Vooruitzichten te beluisteren, maar binnen alle keuzes houdt Rick Treffers zijn hoofd fier overeind.

0 reacties:

Doelstelling van deze blog

Meer aandacht voor het (nog) onbekende. In tenui labor of toch niet?

Mededelingen

Donderdag 1 juli: deze week weer een frisse herstart verwacht.
Kort reces tot 13-05-10.
Na een kort reces vandaag (24-02-10) weer aan de post. Inmiddels is deze blog twee jaar geworden!
Gedurende december zullen er minder recensies worden geschreven
21-31 augustus: tijdelijk even geen recensies ivm een kort reces
Zondag 14 juni: Creative Commons licentie BY NC ND van toepassing op alle inhoud
Woensdag 3 juni: zoekfunctie en auteursrechtenonderdeel toegevoegd
Dinsdag 19 mei: template aangepast, hopelijk verbeterd
Vrijdag 15 mei: nieuw template; ontwikkeld door Ourblogtemplates.com, 2008

Auteursrechten

© Copyright Benjamin N. Vis

Uitgezonderd waar anders vermeld, is op alle inhoud van deze blog een Creative Commons Attribution 3.0 License van toepassing. Deze is hieronder gespecificeerd als CC BY NC ND. Voor meer informatie klik op de links aldaar.

  © Blogger templates Inspiration by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP  

Creative Commons License
werk van Benjamin N. Vis, Nieuwe Geluiden is in licentie gegeven volgens een Creative Commons Naamsvermelding-Niet-commercieel-Geen Afgeleide werken 3.0 Nederland licentie.