Jodymoon - Who Are You Now

>> donderdag 25 maart 2010

Na het winnen van de Grote Prijs van Nederland kon het tweede album van Jodymoon, Never Gonna Find it in Another Story, op de nodige aandacht rekenen. De kern van Jodymoon bestaat uit het duo Digna Janssen en Johan Smeets (beide van Rosenfeld), maar won in 2007 in de categorie singer-songwriters. Het voorgaande album kende echter toch een redelijk solide bandgeluid, zonder overigens de kenmerkende singer-songwritersfeer te verliezen. Who Are You Now blijkt soberder van opzet. De ietwat droefgeestige songs winnen daardoor enorm aan zeggingskracht.

Waar Digna in de vocalen een rockerige nadruk legt, komt een Anouk-achtige klank naar boven. Daar kan Jodymoon echter niet op worden vastgepind. Who Are You Now is een subtiele en fijngevoelige plaat waarop slechts bij vlagen een puntiger poprock liedje ontstaat. Daar mogen we dankbaar voor zijn. De bescheiden opzet van de arrangementen, waarin strijkkwartet Matangi deel heeft, kleurt prachtig bij de herfstige songs. Door de strijkers wordt de meeslepende tred versterkt en geven de klaaglijke vocalen van Digna in songs als Paris een klassieke uitstraling. Opvallend is dat het gebruik van percussie vooral intensiteit toevoegt en niet de gebruikelijke leidraad vormt. Dit komt mooi naar voren in het broeierige Forgiveness dat in de ondergrond een kruising lijkt van Artificial Animals Riding on Neverland en Lou Rhodes. Jodymoon voegt in die combinatie een uitgesprokener sentiment toe. Bovendien komen met enige regelmaat smaakvolle americana details, zoals slide gitaar, naar boven. Daardoor vinden Jodymoon’s ballades ook aansluiting bij troubadours als Sara Lov, Aimee Mann, Sandrine en A Girl Called Eddy. Uiteindelijk blijft het duo echter teveel klinken als een popband om al dergelijke vergelijkingen gestand te doen. Het geeft wel inzicht in de kwaliteiten en zeker ook de muzikale visie die Jodymoon ons toont. Who Are You Now is een heel fijn album. Het kan hoogstens misleiden door de stemmige klank in de inmiddels ontluikende lente.

0 reacties:

Doelstelling van deze blog

Meer aandacht voor het (nog) onbekende. In tenui labor of toch niet?

Mededelingen

Donderdag 1 juli: deze week weer een frisse herstart verwacht.
Kort reces tot 13-05-10.
Na een kort reces vandaag (24-02-10) weer aan de post. Inmiddels is deze blog twee jaar geworden!
Gedurende december zullen er minder recensies worden geschreven
21-31 augustus: tijdelijk even geen recensies ivm een kort reces
Zondag 14 juni: Creative Commons licentie BY NC ND van toepassing op alle inhoud
Woensdag 3 juni: zoekfunctie en auteursrechtenonderdeel toegevoegd
Dinsdag 19 mei: template aangepast, hopelijk verbeterd
Vrijdag 15 mei: nieuw template; ontwikkeld door Ourblogtemplates.com, 2008

Auteursrechten

© Copyright Benjamin N. Vis

Uitgezonderd waar anders vermeld, is op alle inhoud van deze blog een Creative Commons Attribution 3.0 License van toepassing. Deze is hieronder gespecificeerd als CC BY NC ND. Voor meer informatie klik op de links aldaar.

  © Blogger templates Inspiration by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP  

Creative Commons License
werk van Benjamin N. Vis, Nieuwe Geluiden is in licentie gegeven volgens een Creative Commons Naamsvermelding-Niet-commercieel-Geen Afgeleide werken 3.0 Nederland licentie.