Efterklang - Magic Chairs

>> woensdag 17 maart 2010

Als Tunng een milde versie van folktronica demonstreert, is het Deense Efterklang een boegbeeld. Op hun derde album, Magic Chairs, wordt de experimenteerdrift die voorgangers Tripper en Parade zo tekende afgezwakt. Dat mag echter niet tot gefronste gezichten leiden, want Magic Chairs maakte een geweldige ontwikkeling in hun geluid. Waar het zoeken naar samengestelde klanken en onwerkelijke harmonieën eerder nog de boventoon voerde, wint het popliedje terein op Magic Chairs. Dat wil absoluut niet zeggen dat Efterklang plotseling een alternatieve indieband is geworden. De stijlkenmerken waarmee de Denen voorheen bij de connaisseurs al wisten te verbazen blijven de fundamenten van hun songs vormen. Achter de nu duidelijk te volgen melodielijnen heeft een begerig streven zich van de band meester gemaakt. Dat leidt tot ongehouden grote gebaren en kleine, breekbare emoties. De vindingrijke combinatie van de sentimentele zwier van indiebombast en een tik van klassiek georiënteerde kamerpop maakt van het huidige album een relatief toegankelijk doch kunstzinnig document. Daarin blijft de ‘tronica’ bestaan, terwijl folk een handreiking doet aan pop en Sufjan Stevens, Adem, Athlete en Saybia af en toe aan de horizon verschijnen. De weg naar grote menigten lijkt te zijn ingezet, hoewel het is te hopen dat Efterklang de ondersteuners van hun afkomst niet zal verloochenen. Ondanks alle ontwikkelingen blijft Efterklang muziek maken die toch vooral tot zijn recht komt in de besloten kring van echte liefhebbers. Wel zal die kring met Magic Chairs zeker gaan groeien.

0 reacties:

Doelstelling van deze blog

Meer aandacht voor het (nog) onbekende. In tenui labor of toch niet?

Mededelingen

Donderdag 1 juli: deze week weer een frisse herstart verwacht.
Kort reces tot 13-05-10.
Na een kort reces vandaag (24-02-10) weer aan de post. Inmiddels is deze blog twee jaar geworden!
Gedurende december zullen er minder recensies worden geschreven
21-31 augustus: tijdelijk even geen recensies ivm een kort reces
Zondag 14 juni: Creative Commons licentie BY NC ND van toepassing op alle inhoud
Woensdag 3 juni: zoekfunctie en auteursrechtenonderdeel toegevoegd
Dinsdag 19 mei: template aangepast, hopelijk verbeterd
Vrijdag 15 mei: nieuw template; ontwikkeld door Ourblogtemplates.com, 2008

Auteursrechten

© Copyright Benjamin N. Vis

Uitgezonderd waar anders vermeld, is op alle inhoud van deze blog een Creative Commons Attribution 3.0 License van toepassing. Deze is hieronder gespecificeerd als CC BY NC ND. Voor meer informatie klik op de links aldaar.

  © Blogger templates Inspiration by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP  

Creative Commons License
werk van Benjamin N. Vis, Nieuwe Geluiden is in licentie gegeven volgens een Creative Commons Naamsvermelding-Niet-commercieel-Geen Afgeleide werken 3.0 Nederland licentie.