Owen Pallett - Heartland

>> donderdag 4 maart 2010

Al enige jaren was Canadese singer-songwriter Owen Pallett muzikaal actief onder de naam Final Fantasy. Deze voorgaande platen zijn nu slecht verkrijgbaar en met dit nieuwe album bereikt ons ook het bericht dat eerdere platen een reissue wacht. De naamsverandering is ingegeven door de wens zich te distantiëren van het gelijknamige computerspel. Daar heeft Owen’s muziek dan ook weinig mee te maken. Het is al gauw duidelijk dat we te maken hebben met een oorspronkelijk talent dat zich beweegt in kringen als Get Well Soon, DM Stith, Beirut, Midlake en Patrick Watson.

Op Heartland klinkt Owen Pallett groots en meeslepend. Door de hoge mate van complexiteit kan het even moeilijk zijn om, door de vele gebeurtenissen, grip te krijgen op de rode draad. Om deze indrukwekkende sound te creëren, maakte hij gebruik van de strijkers van het Tsjechisch symfonie orkest en het blaasensemble The St. Kitts’ Winds. Hij zelf is overigens de viool en andere instrumenten behoorlijk machtig. Owen is duidelijk beïnvloed door modern klassiek en opera, hetgeen in het licht dissonante melodrama is terug te horen. Hij heeft een plezierig fluwelen timbre dat vaak strak de arrangementen gladstrijkt. Naast een conventioneel akoestisch instrumentarium schuwt hij hedendaagse elektronische middelen niet. Zowel in drums en synths breidt hij daarmee op goed aansluitende wijze de klankkleur uit. In de door Owen geschapen wereld is het heerlijk dwalen. Er ligt constant spanning op de loer, maar zijn stem is een fijne gids en vormt oase van rust. Heartland betreft ditmaal geen one-man-orchestra, maar one man vs. orchestra. De door klassiek geïnspireerde orkestraties zijn een nadrukkelijk stijlkenmerk van zijn songs. In de meest wervelende harmonieën begeeft Heartland zich in filmische sferen. Voor het overgrote deel luistert het album echter als een aaneengesmolten voorstelling. Waarlijk een grote prestatie, omdat de plaat enorme diversiteit toont en geen moment verveelt of vervreemdt. Vrijwel alle nummers op het album zijn opgenomen in de bekende studio The Greenehouse in Reykjavik. Het resultaat is om te zoenen.

Owen Pallett’s Heartland zal niet makkelijk door het algemene publiek worden omarmd. Daarvoor zijn de composities te avant-gardistisch. Voor fijnproevers zal het echter moeilijk te begrijpen zijn hoe het mogelijk is dat de aandacht die nu wordt verworven als Owen Pallett als Final Fantasy hem niet automatisch ten deel viel. Hopelijk laten de reissues niet lang op zich wachten. Daarmee kan een bijzonder talent zijn plek definitief gaan claimen in menig muziekcollectie.

0 reacties:

Doelstelling van deze blog

Meer aandacht voor het (nog) onbekende. In tenui labor of toch niet?

Mededelingen

Donderdag 1 juli: deze week weer een frisse herstart verwacht.
Kort reces tot 13-05-10.
Na een kort reces vandaag (24-02-10) weer aan de post. Inmiddels is deze blog twee jaar geworden!
Gedurende december zullen er minder recensies worden geschreven
21-31 augustus: tijdelijk even geen recensies ivm een kort reces
Zondag 14 juni: Creative Commons licentie BY NC ND van toepassing op alle inhoud
Woensdag 3 juni: zoekfunctie en auteursrechtenonderdeel toegevoegd
Dinsdag 19 mei: template aangepast, hopelijk verbeterd
Vrijdag 15 mei: nieuw template; ontwikkeld door Ourblogtemplates.com, 2008

Auteursrechten

© Copyright Benjamin N. Vis

Uitgezonderd waar anders vermeld, is op alle inhoud van deze blog een Creative Commons Attribution 3.0 License van toepassing. Deze is hieronder gespecificeerd als CC BY NC ND. Voor meer informatie klik op de links aldaar.

  © Blogger templates Inspiration by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP  

Creative Commons License
werk van Benjamin N. Vis, Nieuwe Geluiden is in licentie gegeven volgens een Creative Commons Naamsvermelding-Niet-commercieel-Geen Afgeleide werken 3.0 Nederland licentie.