Peggy Sue - Fossils and Other Phantoms

>> maandag 29 maart 2010

Peggy Sue (voorheen Peggy Sue and the Pirates en Peggy Sue and the Pictures) wordt al twee jaar getipt als één van de artiesten die middels Myspace zouden kunnen doorbreken. Anderhalf jaar lang brachten ze uitverkopende EPs uit en groeide het aantal fans. Toch was de band niet op zoek naar een traditionele record deal. Toen hun geliefde Wichita Records een enthousiast aanbod deed, weigerden ze echter niet.

Debuutalbum Fossils and Other Phantoms is hoorbaar geschreven als een geheel. Het concept omvat diverse vormen van eindes en de lege ruimtes (zie het artwork van Benjamin Phillips) die ze achterlaten. Het album werd geconcipieerd en gesmeed in Brighton, London en Brooklyn. Muzikaal lijken al deze plaatsen, maar met name de levendige lo-fi folkscene van Brighton, hun sporen te hebben nagelaten. Aan de basis van Peggy Sue staan singer-songwriters Rosa Slade, Katy Young en drummer Olly Joyce. Op het album werkten ze samen met Alex Newport (Two Gallants), John Askew (The Dodos), Steve Ansell (Blood Red Shoes) en Ben Lovett (Mumford & Sons). De specifieke dictie en klank van de vocalen doet denken aan Adele en Kate Nash op een uitgesproken narratieve, folky manier. Stilistisch zijn er aanknopingspunten bij Sons of Noel and Adrian, Laura Marling en een Britse vorm van Alela Diane en Marie Sioux. Er zit een scherp en venijnig klinkend randje in de songs dat de melodische elementen van het verleidelijke af voert. Peggy Sue kan verrassend stevig uit de hoek komen, maar behoudt in de moedwillig onzuiver en gruizig klinkende arrangementen duidelijk een lo-fi aanpak. Als een album overtuigt Fossils and Other Phantoms zeker. Desondanks schuilt de echte kracht van de band in vooral een handvol echt bijzondere en aangrijpende songs.

0 reacties:

Doelstelling van deze blog

Meer aandacht voor het (nog) onbekende. In tenui labor of toch niet?

Mededelingen

Donderdag 1 juli: deze week weer een frisse herstart verwacht.
Kort reces tot 13-05-10.
Na een kort reces vandaag (24-02-10) weer aan de post. Inmiddels is deze blog twee jaar geworden!
Gedurende december zullen er minder recensies worden geschreven
21-31 augustus: tijdelijk even geen recensies ivm een kort reces
Zondag 14 juni: Creative Commons licentie BY NC ND van toepassing op alle inhoud
Woensdag 3 juni: zoekfunctie en auteursrechtenonderdeel toegevoegd
Dinsdag 19 mei: template aangepast, hopelijk verbeterd
Vrijdag 15 mei: nieuw template; ontwikkeld door Ourblogtemplates.com, 2008

Auteursrechten

© Copyright Benjamin N. Vis

Uitgezonderd waar anders vermeld, is op alle inhoud van deze blog een Creative Commons Attribution 3.0 License van toepassing. Deze is hieronder gespecificeerd als CC BY NC ND. Voor meer informatie klik op de links aldaar.

  © Blogger templates Inspiration by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP  

Creative Commons License
werk van Benjamin N. Vis, Nieuwe Geluiden is in licentie gegeven volgens een Creative Commons Naamsvermelding-Niet-commercieel-Geen Afgeleide werken 3.0 Nederland licentie.