In A Cabin With Stan Diego - The Incredible Comeback of Stan Diego

>> vrijdag 1 januari 2010

The Incredible Comeback of Stan Diego heeft zojuist een promotie van download naar plastic doorgemaakt en bereikt me in een bitterzoet vormgegeven pakketje. Het is het nieuwste product van het in toenemende mate internationale Nederlandse succes van In a Cabin With. Ondanks de ongelofelijke uitdaging die dit project voor de organisatoren en muzikanten vormt, heeft het nog geen enkele teleurstelling opgeleverd. Dat gebeurt met The Incredible Comeback of Stan Diego ook niet.

In het begin klinkt ieder nummer op deze plaat klinkt weloverwogen en goed overdacht. De semispontane synth en electronica klanken moeten even de tijd worden gegund om in te werken, maar het duurt niet lang voordat je de tred te pakken hebt. Bij Tension and Release weet ik even niet goed wat de bedoeling is aks nummer. De voortzetting Go lijkt een iets zwaardere lijn te willen benadrukken, maar houdt de aandacht niet echt vast. Stan Diego herpakt vanaf From the Heart echter weer de controle. Variatie en structuur boeien weer en de soms bijna klassieke jazzy popmelodieën krijgen wederom de volle aandacht. Door de drukke achtergrond van synthetische en elektronische klanken sluit Stan Diego aan bij het Nederlandse Bauer en ook het eclecticisme van het experimentelere Beck. Naast de alom aanwezige electropop associeer ik Stan’s vocalen telkens onwillekeurig met de jaren ’90. Er zit een zoet zweempje in dat tot consoliderende tevredenheid stemt, zoals ook Aqualung verzadiging biedt.

The Incredible Comeback of Stan Diego is eigenlijk geen singer-songwriterplaat. Het is het resultaat van een samenwerkend duo, Stan Vreeken en Paul Willemsen, en nog enkele muzikanten die zich in Tonatico (Mexico) bij hen voegden. Paul Willemsen speelde eerder in Zuco103 en Shane Shu. De vrolijke powerpopachtige aanpak van Shane Shu is een referentie, hoewel slechts in getemperde vorm. Stan Vreeken maakte eerder al een plaatje met In a Cabin With en is ook de man achter Along Came Stan. Dat laatste project is mij onbekend en daardoor krijgt de ‘Comeback’ extra betekenis. Of die ook ‘incredible’ gaat zijn, valt te bezien. Daarvoor is geen doorslaggevende succesformule aanwezig. Een onderhoudende en leuke plaat is het zeker.

0 reacties:

Doelstelling van deze blog

Meer aandacht voor het (nog) onbekende. In tenui labor of toch niet?

Mededelingen

Donderdag 1 juli: deze week weer een frisse herstart verwacht.
Kort reces tot 13-05-10.
Na een kort reces vandaag (24-02-10) weer aan de post. Inmiddels is deze blog twee jaar geworden!
Gedurende december zullen er minder recensies worden geschreven
21-31 augustus: tijdelijk even geen recensies ivm een kort reces
Zondag 14 juni: Creative Commons licentie BY NC ND van toepassing op alle inhoud
Woensdag 3 juni: zoekfunctie en auteursrechtenonderdeel toegevoegd
Dinsdag 19 mei: template aangepast, hopelijk verbeterd
Vrijdag 15 mei: nieuw template; ontwikkeld door Ourblogtemplates.com, 2008

Auteursrechten

© Copyright Benjamin N. Vis

Uitgezonderd waar anders vermeld, is op alle inhoud van deze blog een Creative Commons Attribution 3.0 License van toepassing. Deze is hieronder gespecificeerd als CC BY NC ND. Voor meer informatie klik op de links aldaar.

  © Blogger templates Inspiration by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP  

Creative Commons License
werk van Benjamin N. Vis, Nieuwe Geluiden is in licentie gegeven volgens een Creative Commons Naamsvermelding-Niet-commercieel-Geen Afgeleide werken 3.0 Nederland licentie.