Tom McRae - The Alphabet of Hurricanes

>> dinsdag 26 januari 2010

Al tien jaar is Tom McRae een singer-songwriter die net niet bij de grootste van de indiescene behoort. Op die plek, net achter de voorhoede, voelt de Brit zich duidelijk thuis. Hij is een doorgewinterd muzikant en toch gaf het aanhoudend toeren van de afgelopen jaren de directe aanleiding voor het huidige album. De titel komt van een lied dat niet meer op de plaat is terug te vinden, waarin de zinsnede ‘An alphabet of hurricanes can’t blow this drifter home’ precies zijn creatieve sentiment samenvat.

Als de Strongroom Sessions niet worden meegerekend, is The Alphabet of Hurricanes de opvolger van King of Cards. Sinds het album daarvoor, All Maps Welcome, lijkt Tom McRae een duidelijk weg gekozen te hebben in zijn eigen stijl. Die stijl zegeviert ook op The Alphabet of Hurricanes. We zijn de zanger gaan kennen als iemand met een voorliefde voor specifieke invloeden uit de wereldmuziek. Die ontbreken ook op het huidige album niet. Het middenoosten is nooit ver weg en op onbewaakte momenten kan een klezmer klarinet worden gehoord. Het mooie van de wijze waarop die invloeden in de indiepopsongs van McRae hun weg vinden, is dat ze werkelijk geïntegreerd zijn, waardoor de luisteraar nooit het idee heeft van genre te wisselen. Daarnaast is een liefde te bespeuren voor de bezwerende sfeer van met alcohol doordrenkte bluesy americana. Zijn lichte stem doet denken aan een mix van Ben Christophers en I Am Kloot’s John Bramwell, hetgeen ook stilistisch geen gek uitgangspunt biedt. In plaats van psychedelica of een bandjesgeluid, raakt Tom McRae met aansprekende ballades en een volkse kwinkslag die ook een singer-songwriter als Ferraby Lionheart glans gaf. De songs krijgen verder gewicht door de zware ondertoon in de arrangementen. The Alphabet of Hurricanes brengt dus geen grote ontwikkelingen, maar een verdere consolidatie van Tom McRae’s stijl die op eigen wijze bloeit.

0 reacties:

Doelstelling van deze blog

Meer aandacht voor het (nog) onbekende. In tenui labor of toch niet?

Mededelingen

Donderdag 1 juli: deze week weer een frisse herstart verwacht.
Kort reces tot 13-05-10.
Na een kort reces vandaag (24-02-10) weer aan de post. Inmiddels is deze blog twee jaar geworden!
Gedurende december zullen er minder recensies worden geschreven
21-31 augustus: tijdelijk even geen recensies ivm een kort reces
Zondag 14 juni: Creative Commons licentie BY NC ND van toepassing op alle inhoud
Woensdag 3 juni: zoekfunctie en auteursrechtenonderdeel toegevoegd
Dinsdag 19 mei: template aangepast, hopelijk verbeterd
Vrijdag 15 mei: nieuw template; ontwikkeld door Ourblogtemplates.com, 2008

Auteursrechten

© Copyright Benjamin N. Vis

Uitgezonderd waar anders vermeld, is op alle inhoud van deze blog een Creative Commons Attribution 3.0 License van toepassing. Deze is hieronder gespecificeerd als CC BY NC ND. Voor meer informatie klik op de links aldaar.

  © Blogger templates Inspiration by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP  

Creative Commons License
werk van Benjamin N. Vis, Nieuwe Geluiden is in licentie gegeven volgens een Creative Commons Naamsvermelding-Niet-commercieel-Geen Afgeleide werken 3.0 Nederland licentie.