Clare and The Reasons - Arrow

>> vrijdag 15 januari 2010

Met enige vertraging bereikte ons vorig jaar het prachtige debuut The Movie van singer-songwriter Clare en haar fantastische begeleidingsband The Reasons. Die plaat vond, zoals elk jaar eenmaal voor het blok gezet, de weg naar mijn jaarlijstje. Nu al mogen we gaan genieten van de opvolger, getiteld Arrow. Op The Movie klonk nostalgie mooier en puurder dan ooit, zonder verwantschap met het hedendaagse te verliezen.

De huidige plaat bevat een gastoptreden van de grote experimentele muzikante Shara Worden, oftewel My Brightest Diamond, hetgeen natuurlijk boekdelen spreekt. Het succesvolle classicisme van het debuut is desondanks een belangrijke leidraad. Op Arrow lijkt die leidraad echter meer beperkt tot inspiratiebron. Clare and The Reasons zijn in een jaar tijd opgeschoven naar een geluid dat ook het nodige van freakfolk en aanverwante artiesten meepikt. Daarmee wordt het geluid onmiskenbaar moderner. My Brightest Diamond en Andrew Bird worden referenten en leden van Beirut en The National spelen live mee. De breedte van hun geluid wordt goed uitgedrukt door alle muzikale bijstand. Op The Movie was dat nog in de vorm van Van Dyke Parks en Sufjan Stevens. De orkestraties op Arrow zijn minder zwaar en symfonisch aangezet dan op dat debuut. Daardoor krijgt het liedje zelf meer aandacht en valt de gelijkenis in de zoete, kraakheldere stem van Clare met Nina Persson (A Camp, The Cardigans) nog eens extra op. Daaronder zijn prachtige, creatieve arrangementen te vinden die een wijds palet aan instrumenten gebruiken.

Clare and The Reasons zoeken het op Arrow meer in detail en subtiele gelaagdheid. Het debuut pakte de luisteraar met onmiddellijke charme in, terwijl Arrow juist meer rust een aandacht vraagt. Het meesterschap van de muzikanten geeft zich met haast onverwachte genialiteit prijs als dat kleine offer wordt gebracht.

0 reacties:

Doelstelling van deze blog

Meer aandacht voor het (nog) onbekende. In tenui labor of toch niet?

Mededelingen

Donderdag 1 juli: deze week weer een frisse herstart verwacht.
Kort reces tot 13-05-10.
Na een kort reces vandaag (24-02-10) weer aan de post. Inmiddels is deze blog twee jaar geworden!
Gedurende december zullen er minder recensies worden geschreven
21-31 augustus: tijdelijk even geen recensies ivm een kort reces
Zondag 14 juni: Creative Commons licentie BY NC ND van toepassing op alle inhoud
Woensdag 3 juni: zoekfunctie en auteursrechtenonderdeel toegevoegd
Dinsdag 19 mei: template aangepast, hopelijk verbeterd
Vrijdag 15 mei: nieuw template; ontwikkeld door Ourblogtemplates.com, 2008

Auteursrechten

© Copyright Benjamin N. Vis

Uitgezonderd waar anders vermeld, is op alle inhoud van deze blog een Creative Commons Attribution 3.0 License van toepassing. Deze is hieronder gespecificeerd als CC BY NC ND. Voor meer informatie klik op de links aldaar.

  © Blogger templates Inspiration by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP  

Creative Commons License
werk van Benjamin N. Vis, Nieuwe Geluiden is in licentie gegeven volgens een Creative Commons Naamsvermelding-Niet-commercieel-Geen Afgeleide werken 3.0 Nederland licentie.