Get Well Soon - Vexations

>> donderdag 21 januari 2010

Het debuut van dit uitzonderlijke Duitse talent (Rest Now Weary Head, You Will Get Well Soon) leek te zijn geboren uit singer-songwriter Konstantin Gropper’s sympathie voor een zekere antitijdgeest. Inmiddels lijkt de tijdgeest hem te hebben ingehaald, hetgeen eigenlijk alleen maar het positieve effect teweeg brengt dat dit tweede album haast niet onopgemerkt voorbij kan gaan.

Hoewel folk niet direct de grondslag is waarop Get Well Soon is gebaseerd, maakt het boegbeeld van de freakfolk, Grizzly Bear, dat ook deze meer overredende door klassieke composities gedreven stijl liefhebbers kan vinden. Het is echter nog een stuk lastiger Get Well Soon goed te plaatsen. De mystieke, elusieve opening doet denken aan Scott Matthew, maar is niet typerend voor Vexations in zijn geheel. Het lijkt vooral aan te geven dat ten opzichte van zijn debuut, Get Well Soon nog meer aandacht heeft gekregen voor subtiliteiten in opbouw van gelaagdheid en sfeer. Daarmee wordt de muziek niet langer overkoepeld door overrompelend effectbejag. De klassieke inslag kan wellicht worden vergeleken met Andrew Bird, Anni Rossi en Juliette Commagère, maar blijkt telkens weer van een andere orde. Het meer etherische Department of Eagles kan worden gecombineerd met Audiotransparent en de opzwepende hymnes van Beirut. Deze veelvoud aan stijlen wordt moeiteloos coherent gemaakt en dat is ongelooflijk indrukwekkend. Avontuurlijk is een understatement, het woord gewaagd is dynamisch beperkend voor Konstantin’s weidse blik. Waar Get Well Soon een vooral urgent debuut bracht, krijgt op Vexations schoonheid veel meer ruimte voor ontplooiing. Dat heeft betoverende en meeslepende momenten tot gevolg, terwijl de muzikale bruggen tussen stijlen zich voortdurend aanlokkelijk openen en meer dan solide blijken.

Konstantin toont zich een componist waarbij zijn eigen vocalen slechts een deel van de partituur vormen. Het loont om voor Vexations echt tijd uit te trekken en rustig te gaan zitten.

0 reacties:

Doelstelling van deze blog

Meer aandacht voor het (nog) onbekende. In tenui labor of toch niet?

Mededelingen

Donderdag 1 juli: deze week weer een frisse herstart verwacht.
Kort reces tot 13-05-10.
Na een kort reces vandaag (24-02-10) weer aan de post. Inmiddels is deze blog twee jaar geworden!
Gedurende december zullen er minder recensies worden geschreven
21-31 augustus: tijdelijk even geen recensies ivm een kort reces
Zondag 14 juni: Creative Commons licentie BY NC ND van toepassing op alle inhoud
Woensdag 3 juni: zoekfunctie en auteursrechtenonderdeel toegevoegd
Dinsdag 19 mei: template aangepast, hopelijk verbeterd
Vrijdag 15 mei: nieuw template; ontwikkeld door Ourblogtemplates.com, 2008

Auteursrechten

© Copyright Benjamin N. Vis

Uitgezonderd waar anders vermeld, is op alle inhoud van deze blog een Creative Commons Attribution 3.0 License van toepassing. Deze is hieronder gespecificeerd als CC BY NC ND. Voor meer informatie klik op de links aldaar.

  © Blogger templates Inspiration by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP  

Creative Commons License
werk van Benjamin N. Vis, Nieuwe Geluiden is in licentie gegeven volgens een Creative Commons Naamsvermelding-Niet-commercieel-Geen Afgeleide werken 3.0 Nederland licentie.