Symon - 1 + 1 = 3

>> maandag 18 januari 2010

De motivatie achter de titel van dit album laat zich raden. 1 + 1 = 3 is de discordante mathematische weergave van het surplusgevoel dat de, van oorsprong Duitse, Simon Binkenborn ervaart in menselijke relaties en vervolgens vertaalt naar muziek. Zoals hij echter zelf benadrukt, kan de plaat niet los van zijn band, bestaand uit Chris Kikic, Ben Bakker en Len van der Laak, worden gezien. Dat maakt dat het solide bandgeluid van 1 + 1 = 3 dus niet is terug te voeren op een enkele singer-songwriter, maar eigenlijk precies is wat het de luisteraar doet vermoeden.

De naam Symon verwijst daar ook naar. Aangezien Simon een andere naam niet wenselijk vond, werd door een hemelse ingeving samen met de band besloten tot het gebruik van de letter ‘y’. Er zit flink wat power achter de songs op dit debuut. Dat blijkt zowel uit het aanvankelijk stevige tempo en de krachtige opbouw van de arrangementen. De songs dwingen af te worden gehoord. Toch missen ze, ondanks alle terecht geprezen diversiteit, net even de intrige van nieuw klinkende visies. Dat staat een constante prestatie op niveau gelukkig niet in de weg. Wel kan het kaf van het koren worden gescheiden. De single Cut Me Loose, met een catchy jaren ’80 ritme dat doet denken aan Grand National, is bijvoorbeeld een hoogtepunt. Het dansbare indiegeluid dat regelmatig de kop op steekt, schuurt tegen het Britse South van de afgelopen jaren aan. De melancholische ballad White on White komt dan toch nog als een verrassing, maar blijft niet echt plakken. Superstitious, waarmee in de afwijkende, originele versie Simon een 3FM Serious Talent werd, blijft ook hier een leuke track. Over het geheel blijkt Simon’s stem een echte opsteker door de overtuigende, hoge mate van variabiliteit.

Met 1 + 1 = 3 laat Symon merken dat eigenlijk alles simpelweg wel snor zit en dat ze met hun opgewekte indiegeluid mensen aan zich kunnen binden. Er is creatieve potentie aanwezig die op de langere termijn meer aandacht behoeft, maar nu nog geen glansrol krijgt.

0 reacties:

Doelstelling van deze blog

Meer aandacht voor het (nog) onbekende. In tenui labor of toch niet?

Mededelingen

Donderdag 1 juli: deze week weer een frisse herstart verwacht.
Kort reces tot 13-05-10.
Na een kort reces vandaag (24-02-10) weer aan de post. Inmiddels is deze blog twee jaar geworden!
Gedurende december zullen er minder recensies worden geschreven
21-31 augustus: tijdelijk even geen recensies ivm een kort reces
Zondag 14 juni: Creative Commons licentie BY NC ND van toepassing op alle inhoud
Woensdag 3 juni: zoekfunctie en auteursrechtenonderdeel toegevoegd
Dinsdag 19 mei: template aangepast, hopelijk verbeterd
Vrijdag 15 mei: nieuw template; ontwikkeld door Ourblogtemplates.com, 2008

Auteursrechten

© Copyright Benjamin N. Vis

Uitgezonderd waar anders vermeld, is op alle inhoud van deze blog een Creative Commons Attribution 3.0 License van toepassing. Deze is hieronder gespecificeerd als CC BY NC ND. Voor meer informatie klik op de links aldaar.

  © Blogger templates Inspiration by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP  

Creative Commons License
werk van Benjamin N. Vis, Nieuwe Geluiden is in licentie gegeven volgens een Creative Commons Naamsvermelding-Niet-commercieel-Geen Afgeleide werken 3.0 Nederland licentie.