Setting Sun - Fantasurreal

>> donderdag 21 januari 2010

Het neologisme Fantasurreal vormt een uitstekende titel voor deze onverwachte plaat van Setting Sun. Dat het onverwacht komt, zal niet iedereen beamen die de voorgaande drie albums reeds kende. Setting Sun is een New Yorkse indieband die goed meelift op de trends van de vroege 21ste eeuw. Hun electro-akoestische, folktronische, psychedelische pop geeft een lichtvoetig klinkend alternatief voor de geijkte namen in de indiescene, zonder de zonnigheid oppervlakkig te maken. Voorman Gary Levitt liet weten dat Fantasurreal het makkelijkste album was dat hij ooit maakte. Dat is te horen, want ondanks de duidelijk doordachte songstructuren klinkt de plaat opmerkelijk spontaan. Dat geeft een plezierige energie, die gelukkig nooit overdrijft of zenuwachtigheid veroorzaakt. Setting Sun mixt de inspiratiebronnen voor twee recente richtingen in de pop: de jaren ’60 en de jaren ’80. Vooral die laatste geeft Fantasurreal zijn speelse toegankelijkheid, hoewel de plaat nergens niemendallerige synthpop brengt. Een dun laagje rock geeft het album bovendien wat extra kracht om de solo’s van verschillende instrumenten te dragen. De melodieën van die solo’s contrasteren mooi met de vocale lijnen. Waarschijnlijk zal Setting Sun niet plotseling een breed gedragen publiekslieveling worden, maar ze tonen zich een indieband die niet kan worden genegeerd. In deze sombere dagen is Fantasurreal zeker het overwegen waard.

0 reacties:

Doelstelling van deze blog

Meer aandacht voor het (nog) onbekende. In tenui labor of toch niet?

Mededelingen

Donderdag 1 juli: deze week weer een frisse herstart verwacht.
Kort reces tot 13-05-10.
Na een kort reces vandaag (24-02-10) weer aan de post. Inmiddels is deze blog twee jaar geworden!
Gedurende december zullen er minder recensies worden geschreven
21-31 augustus: tijdelijk even geen recensies ivm een kort reces
Zondag 14 juni: Creative Commons licentie BY NC ND van toepassing op alle inhoud
Woensdag 3 juni: zoekfunctie en auteursrechtenonderdeel toegevoegd
Dinsdag 19 mei: template aangepast, hopelijk verbeterd
Vrijdag 15 mei: nieuw template; ontwikkeld door Ourblogtemplates.com, 2008

Auteursrechten

© Copyright Benjamin N. Vis

Uitgezonderd waar anders vermeld, is op alle inhoud van deze blog een Creative Commons Attribution 3.0 License van toepassing. Deze is hieronder gespecificeerd als CC BY NC ND. Voor meer informatie klik op de links aldaar.

  © Blogger templates Inspiration by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP  

Creative Commons License
werk van Benjamin N. Vis, Nieuwe Geluiden is in licentie gegeven volgens een Creative Commons Naamsvermelding-Niet-commercieel-Geen Afgeleide werken 3.0 Nederland licentie.