Beach House - Teen Dream

>> woensdag 20 januari 2010

Beach House is het geesteskind van duo Alex Scally en Victoria Legrand. Na twee schitterende pareltjes te hebben afgeleverd, bemerkte het duo bij het werken aan dit nieuwe album dat er iets veranderde. Zoals vaak met muziek is een ander gevoel ingrijpender voor de muzikant zelf dan voor zijn muziek. Die vlag gaat ten dele ook op voor Teen Dream.

Wederom kan de luisteraar smullen van een licht psychedelisch popalbum dat zich in een lijzig, dromerig tempo steeds verder inwerkt. Beach House kiest nu al drie albums lang voor een gulden snede die mij uitstekend bevalt. Het neemt de creativiteit van de freakfolk zonder zich teveel aan pretenties en vergroot sentiment over te geven. Daarnaast maken ze verleidelijke electropop zonder in zoete clichés te vervallen. Bovendien volgen ze een bedrieglijk oorspronkelijke jaren’60 werkwijze. Op Teen Dream kan worden geconstateerd dat er sprake is van een verschuiving naar het geluid van Bowerbirds, Sea Wolf, The Battle of Land and Sea en Bon Iver en er dus minder overblijft van bijvoorbeeld Au Revoir Simone en Bird and the Bee. Daardoor past deze plaat mogelijk nog beter bij het Bella Union label, waar veel vooruitstrevende folkpop acts hun thuis vinden. Ritmisch lijkt Beach House enigszins te zijn geamplificeerd. Daardoor groeit de dynamiek en worden composities nadrukkelijker geprononceerd door percussie en sfeerwisselingen. Geheel in lijn met hun karakter verwerkt het duo deze veranderingen uiterst subtiel. Door de ruimtelijke klankkleur is het geen verrassing dat veel songs op dit album in een kerk werden geconcipieerd.

Hun muzikale identiteit blijft gewaarborgd en wordt slechts verder ontwikkeld. Teen Dream is gebouwd op een ietwat lichtvoetiger grondslag, hetgeen misschien zal helpen om de door Bella Union verwachte klassieke status te bereiken. Laat het in ieder geval een aanbeveling zijn om Beach House een kans te geven als de vorige platen je zijn ontgaan.

0 reacties:

Doelstelling van deze blog

Meer aandacht voor het (nog) onbekende. In tenui labor of toch niet?

Mededelingen

Donderdag 1 juli: deze week weer een frisse herstart verwacht.
Kort reces tot 13-05-10.
Na een kort reces vandaag (24-02-10) weer aan de post. Inmiddels is deze blog twee jaar geworden!
Gedurende december zullen er minder recensies worden geschreven
21-31 augustus: tijdelijk even geen recensies ivm een kort reces
Zondag 14 juni: Creative Commons licentie BY NC ND van toepassing op alle inhoud
Woensdag 3 juni: zoekfunctie en auteursrechtenonderdeel toegevoegd
Dinsdag 19 mei: template aangepast, hopelijk verbeterd
Vrijdag 15 mei: nieuw template; ontwikkeld door Ourblogtemplates.com, 2008

Auteursrechten

© Copyright Benjamin N. Vis

Uitgezonderd waar anders vermeld, is op alle inhoud van deze blog een Creative Commons Attribution 3.0 License van toepassing. Deze is hieronder gespecificeerd als CC BY NC ND. Voor meer informatie klik op de links aldaar.

  © Blogger templates Inspiration by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP  

Creative Commons License
werk van Benjamin N. Vis, Nieuwe Geluiden is in licentie gegeven volgens een Creative Commons Naamsvermelding-Niet-commercieel-Geen Afgeleide werken 3.0 Nederland licentie.