Le Loup - Family

>> donderdag 31 december 2009

De tweetaligheid van bandnaam en titel doet misschien anders vermoeden, maar Le Loup is afkomstig uit Washington DC. Van politieke geluiden is op Family gelukkig geen sprake. Voor het schrijven van deze plaat volgde de vijfkoppige band, met Sam Simkoff (in wiens slaapkamer de band werd geconcipieerd) als stralend middelpunt, hetzelfde pad als Bon Iver voor For Emma, Forever Ago.

Al snel blijkt dat het in de blokhut van Le Loup waarschijnlijk niet koud was en men niet ingesneeuwd raakte. Family trakteert namelijk op overwegend open en opgewekte heerlijkheden. Het mag duidelijk zijn dat het Nederlandse project In A Cabin With gedegen grond heeft voor zijn aanpak. Op Saddle Mountain opent de band met bedachtzame, sacrale klanken die snel afglijden naar donkerder atmosferen. Verrassend genoeg kleedt de band deze vervolgens scherpzinnig aan met speelse veelal op wereldmuziek geënte folklijnen. Daarmee toont Le Loup gelijk zijn ware aard. De band past probleemloos bij de eclectische, nieuwe folkgeluiden uit de VS waar we momenteel maar geen genoeg van kunnen krijgen. De wereldlijke inslag doet denken aan The Acorn en Vampire Weekend. Percussie is ook een wezenlijk onderdeel van hun karakter. Daarnaast vallen de vocalen op, want hierin is een vergelijking met Fleet Foxes nooit ver weg. Dat is niet op zodanig voor de hand liggende manier dat ze hun eigen gezicht verliezen. Fleet Foxes koos stilistisch duidelijk voor andere richtingen en juist de combinatie met de speelse imborst van Le Loup zorgt voor een totaal andere ervaring. Bovendien is dit al het tweede studioalbum van de groep, waardoor originaliteit minder makkelijk kan worden betwist.

Family is een plezierige plaat die de juiste snaren weet te raken. Het is minder direct en toegankelijk dan zijn muzikale evenknieën en zal daardoor in termen van succes diverse anderen voor zich moeten dulden. Voor de liefhebber die op zoek is naar variatie in dit groeiende genre is Le Loup een welkome aanvulling.

0 reacties:

Doelstelling van deze blog

Meer aandacht voor het (nog) onbekende. In tenui labor of toch niet?

Mededelingen

Donderdag 1 juli: deze week weer een frisse herstart verwacht.
Kort reces tot 13-05-10.
Na een kort reces vandaag (24-02-10) weer aan de post. Inmiddels is deze blog twee jaar geworden!
Gedurende december zullen er minder recensies worden geschreven
21-31 augustus: tijdelijk even geen recensies ivm een kort reces
Zondag 14 juni: Creative Commons licentie BY NC ND van toepassing op alle inhoud
Woensdag 3 juni: zoekfunctie en auteursrechtenonderdeel toegevoegd
Dinsdag 19 mei: template aangepast, hopelijk verbeterd
Vrijdag 15 mei: nieuw template; ontwikkeld door Ourblogtemplates.com, 2008

Auteursrechten

© Copyright Benjamin N. Vis

Uitgezonderd waar anders vermeld, is op alle inhoud van deze blog een Creative Commons Attribution 3.0 License van toepassing. Deze is hieronder gespecificeerd als CC BY NC ND. Voor meer informatie klik op de links aldaar.

  © Blogger templates Inspiration by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP  

Creative Commons License
werk van Benjamin N. Vis, Nieuwe Geluiden is in licentie gegeven volgens een Creative Commons Naamsvermelding-Niet-commercieel-Geen Afgeleide werken 3.0 Nederland licentie.