Andi Almqvist - Glimmer

>> zondag 24 januari 2010

De Zweedse singer-songwriter Andi Almqvist wordt door velen gecategoriseerd in het rootsgenre. De naam van zijn label Rootsy.nu doet dat ook graag geloven, maar wie naar Glimmer luistert, zal bemerken hoe beperkend deze naam is. Toegegeven, de invloeden van de americana roots zijn onmiskenbaar aanwezig. Toch biedt Glimmer een veel rijkere luisterervaring waar evengoed moderne singer-songwriter en Europese invloeden in te vinden zijn. Zo zijn vergelijkingen te maken met Woven Hand en Smog, naast recentere excentriekelingen als Black Eyed Dog en Lyenn. Dit zet de donkere toon.

Andi is gezegend met een flink zware, doorleefde stem, wellicht door rook en dranks getekend, hetgeen goed past bij songtitels als Amsterdam en Krautobahn. Door de promoagent worden bierkelders en zigeunerwijken toegevoegd aan zijn vermeende favoriete stekken. Maak echter niet de vergissing dat dit betekent dat Glimmer een ongebreideld rauwe, rechttoe rechtaan plaat is. Gezien het voorzegde klinkt het album namelijk verrassend sfeervol en subtiel. Door zijn prachtige, gruizige stem druipen ook drama en emotie van de songs af, zij het dat enkele nummers kwalitatief achterblijven. Het vocale effect wordt versterkt door de volle, doch sobere arrangementen die worden verzorgd door ervaren gastmuzikanten: Pelle Ossler (gitaar), Sara Jefta (viool), Conny Städe (drum) en de grote instrumentcollectie van Bebe Risenfors. Daarbij kan de mooi stille en droge productie van de tevens meespelende Carl Granberg niet onvermeld blijven.

Ondanks de diepe sombertes, blijkt Glimmer ook een zeer fijne luisterplaat, waarmee Andi Almqvist een blijvende indruk achterlaat. Degenen die normaal gesproken niet van roots houden, is het van harte aanbevolen dit album eens te proberen. Hoewel Andi Almqvist niet het toonbeeld van vernieuwing is, weet hij met Glimmer in onverwachte hoek nieuwe zieltjes te winnen.

0 reacties:

Doelstelling van deze blog

Meer aandacht voor het (nog) onbekende. In tenui labor of toch niet?

Mededelingen

Donderdag 1 juli: deze week weer een frisse herstart verwacht.
Kort reces tot 13-05-10.
Na een kort reces vandaag (24-02-10) weer aan de post. Inmiddels is deze blog twee jaar geworden!
Gedurende december zullen er minder recensies worden geschreven
21-31 augustus: tijdelijk even geen recensies ivm een kort reces
Zondag 14 juni: Creative Commons licentie BY NC ND van toepassing op alle inhoud
Woensdag 3 juni: zoekfunctie en auteursrechtenonderdeel toegevoegd
Dinsdag 19 mei: template aangepast, hopelijk verbeterd
Vrijdag 15 mei: nieuw template; ontwikkeld door Ourblogtemplates.com, 2008

Auteursrechten

© Copyright Benjamin N. Vis

Uitgezonderd waar anders vermeld, is op alle inhoud van deze blog een Creative Commons Attribution 3.0 License van toepassing. Deze is hieronder gespecificeerd als CC BY NC ND. Voor meer informatie klik op de links aldaar.

  © Blogger templates Inspiration by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP  

Creative Commons License
werk van Benjamin N. Vis, Nieuwe Geluiden is in licentie gegeven volgens een Creative Commons Naamsvermelding-Niet-commercieel-Geen Afgeleide werken 3.0 Nederland licentie.