Sweet Billy Pilgrim - Twice Born Men

>> woensdag 11 maart 2009

De magische, bijna onwereldlijke bezwering op hun debuutalbum met de oneigenlijke, cryptische titel We Just Did What Happened and No One Came zal ik niet gauw vergeten. Jammer genoeg merkten slechts enkelen dit uitzonderlijke album op. Onder die mensen was wel David Sylvian, want deze tweede plaat voert nu onder zijn vlag de veilige haven van Samadhisound binnen. Kenners zullen bij deze opmerking direct oplichten. Samadhisound staat al enige jaren aan de top van de vooruitstrevende muziek met zeer fraai verzorgde albums van muzikale buitenbeentjes. Hiermee zijn de verwachtingen rondom Twice Born Men gelijk hooggespannen. Ongetwijfeld zullen de raadselen weer hoogtij vieren en dat niet alleen in de songteksten. Kan deze opvolger ook de ongrijpbare schoonheid van het debuut evenaren? Hoewel op een vriendelijke, soms verlegen lijkende manier rebelleert Sweet Billy Pilgrim tegen alle genreomschrijvingen en gevestigde tradities. Hun experimenteerzucht resulteert echter niet in het ontwijken van die genres in fragmentarische of technische kunstgrepen. Eerder confronteren de songs dezen met een koekje van eigen deeg en dat is bijzonder knap. Het daarvoor gebruikte scala aan middelen is schier onbeperkt en lijkt bijna willekeurig. De band heeft zich laten inspireren door progressieve geluiden in de electronica en rock, maar maakt zelf overduidelijk popliedjes. De rode draad wordt nooit verloren. Desondanks blijkt Twice Born Men eerder een sfeervol conceptalbum dan de collectie betoveringen die het debuut bleek. Daarmee zet het de luisteraar voor het blok. Bepaalde kenmerken, zoals de schitterende omslagen in de emotieve toon van verschillende composities, zijn bewaard gebleven. Een artistiek songschrijvertalent dat prachtige melodieën voortbrengt, schuilt achter de conceptuele hoogstandjes. Er wordt een mooie balans gevonden tussen berustende momenten van toegankelijkheid en mythische labyrinten gehakt uit muzikaal cement. Sweet Billy Pilgrim overdondert en ontwapent. Met kunstige precisie leggen ze je geest bloot en dwingen wonderbaarlijke fantasiewerelden af. Twice Born Men hangt zwaar op het gemoed en nodigt uit tot bezinning. De ware aard van het album blijft echter in nevelen gehuld. Mooi is het zeker, maar nadien overheerst gelaten vertwijfeldheid.

0 reacties:

Doelstelling van deze blog

Meer aandacht voor het (nog) onbekende. In tenui labor of toch niet?

Mededelingen

Donderdag 1 juli: deze week weer een frisse herstart verwacht.
Kort reces tot 13-05-10.
Na een kort reces vandaag (24-02-10) weer aan de post. Inmiddels is deze blog twee jaar geworden!
Gedurende december zullen er minder recensies worden geschreven
21-31 augustus: tijdelijk even geen recensies ivm een kort reces
Zondag 14 juni: Creative Commons licentie BY NC ND van toepassing op alle inhoud
Woensdag 3 juni: zoekfunctie en auteursrechtenonderdeel toegevoegd
Dinsdag 19 mei: template aangepast, hopelijk verbeterd
Vrijdag 15 mei: nieuw template; ontwikkeld door Ourblogtemplates.com, 2008

Auteursrechten

© Copyright Benjamin N. Vis

Uitgezonderd waar anders vermeld, is op alle inhoud van deze blog een Creative Commons Attribution 3.0 License van toepassing. Deze is hieronder gespecificeerd als CC BY NC ND. Voor meer informatie klik op de links aldaar.

  © Blogger templates Inspiration by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP  

Creative Commons License
werk van Benjamin N. Vis, Nieuwe Geluiden is in licentie gegeven volgens een Creative Commons Naamsvermelding-Niet-commercieel-Geen Afgeleide werken 3.0 Nederland licentie.