Cloudmachine - Back on Land

>> zaterdag 28 maart 2009

De vorige plaat van het Haarlemse Cloudmachine, Hum of Life, was een bewogen document met expressieve vocalen; een fiere basis om op door bouwen. Dat is precies wat Back on Land doet. Het wat laffe openingsnummer zet je daarbij op het verkeerde been. Dit is te wijten aan de ontwikkeling waarin de stevige kant van Cloudmachine iets aan openheid en zeggingskracht lijkt te hebben ingeboet. Daarmee vaart Back on Land een minder duidelijke koers dan zijn voorganger, om zich te revancheren met een zalige rust. Muzikaal is de band zeker gegroeid. In een overwegend bitterzoete toonzetting komt een keur aan songs voorbij die afhankelijk van momentum voor pop of rock kiezen. De composities zijn wolliger, waardoor die vooruitgang nu in de alom aanwezige subtiliteiten gezocht moet worden. Groei leidt bij Cloudmachine duidelijk tot bezinning. Hum of Life daarentegen sprak meer recht voor zijn raap emoties aan. Daarover werd terecht de loftrompet gestoken, maar de herauten van de Nederlandse popmuziek zijn het aan de liefhebber verplicht de huidige floers van wolken inzichtelijk te maken. Dergelijk geduld zal worden beloond, want de heren bedienden de machine met fijnzinnig vakmanschap. Ruud Houweling weet meer dan eens een gevoelige snaar te raken, zoals in het prachtige Spit Me Out. Cloudmachine laat met Back on Land zien een risico te durven nemen en toont zich een Hollandse dijk die zeker klimaatbestendig is.

0 reacties:

Doelstelling van deze blog

Meer aandacht voor het (nog) onbekende. In tenui labor of toch niet?

Mededelingen

Donderdag 1 juli: deze week weer een frisse herstart verwacht.
Kort reces tot 13-05-10.
Na een kort reces vandaag (24-02-10) weer aan de post. Inmiddels is deze blog twee jaar geworden!
Gedurende december zullen er minder recensies worden geschreven
21-31 augustus: tijdelijk even geen recensies ivm een kort reces
Zondag 14 juni: Creative Commons licentie BY NC ND van toepassing op alle inhoud
Woensdag 3 juni: zoekfunctie en auteursrechtenonderdeel toegevoegd
Dinsdag 19 mei: template aangepast, hopelijk verbeterd
Vrijdag 15 mei: nieuw template; ontwikkeld door Ourblogtemplates.com, 2008

Auteursrechten

© Copyright Benjamin N. Vis

Uitgezonderd waar anders vermeld, is op alle inhoud van deze blog een Creative Commons Attribution 3.0 License van toepassing. Deze is hieronder gespecificeerd als CC BY NC ND. Voor meer informatie klik op de links aldaar.

  © Blogger templates Inspiration by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP  

Creative Commons License
werk van Benjamin N. Vis, Nieuwe Geluiden is in licentie gegeven volgens een Creative Commons Naamsvermelding-Niet-commercieel-Geen Afgeleide werken 3.0 Nederland licentie.