Southerly - Storyteller & the Gossip Columnist

>> donderdag 19 maart 2009

Krist Krueger is een vaak gehoorde naam in de eindeloos creatieve Portland scene. Alle professionele paden in de muziekindustrie bewandelde hij reeds. Southerly is zijn persoonlijke muzikale uitlaatklep, dat na zijn debuut Best Dressed and Expressionless, toen nog als singer-songwriter, uitgroeide tot solide band. In een wereld van singles, losse nummers op het web en radiobewerkingen gaat deze doorgewinterde man in tegen de tendens door een echt album af te leveren. Doorspekt met verhalen, roddels en meningen heeft deze tweede plaat een sterk concept dat ook muzikaal tot uitdrukking komt. In de basis is zijn songschrijverschap eigenlijk simpel. Deze kernachtige werkwijze laat echter toe dat in rijke en vaak ook zware orkestraties de composities uitmonden in een voorbeeldige complexiteit. Het is waaghalzerij met overwicht, want het album neemt op deze manier grootse vormen aan. Door de spannende charme slaagt hij er als ‘one man musical army’ wellicht nog wel beter in dan Badly Drawn Boy, hoewel het doel anders is. Wellicht is het beter te vergelijken met Sufjan Stevens’ odes aan de Amerikaanse staten. Toch is Southerly inhoudelijk nergens op die wijze begrensd. Ook is het niet zo ingetogen en mystiek als Tindersticks en niet zo excentriek als vele van Portland’s kinderen. Wel draagt het al die voorbeelden in zich, naast een sterke visie en een goed gehoor voor het combineren van stijlelementen. Storyteller brengt heldendichten met de kracht en variëteit van een symfonie.

0 reacties:

Doelstelling van deze blog

Meer aandacht voor het (nog) onbekende. In tenui labor of toch niet?

Mededelingen

Donderdag 1 juli: deze week weer een frisse herstart verwacht.
Kort reces tot 13-05-10.
Na een kort reces vandaag (24-02-10) weer aan de post. Inmiddels is deze blog twee jaar geworden!
Gedurende december zullen er minder recensies worden geschreven
21-31 augustus: tijdelijk even geen recensies ivm een kort reces
Zondag 14 juni: Creative Commons licentie BY NC ND van toepassing op alle inhoud
Woensdag 3 juni: zoekfunctie en auteursrechtenonderdeel toegevoegd
Dinsdag 19 mei: template aangepast, hopelijk verbeterd
Vrijdag 15 mei: nieuw template; ontwikkeld door Ourblogtemplates.com, 2008

Auteursrechten

© Copyright Benjamin N. Vis

Uitgezonderd waar anders vermeld, is op alle inhoud van deze blog een Creative Commons Attribution 3.0 License van toepassing. Deze is hieronder gespecificeerd als CC BY NC ND. Voor meer informatie klik op de links aldaar.

  © Blogger templates Inspiration by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP  

Creative Commons License
werk van Benjamin N. Vis, Nieuwe Geluiden is in licentie gegeven volgens een Creative Commons Naamsvermelding-Niet-commercieel-Geen Afgeleide werken 3.0 Nederland licentie.