Starsailor - All the Plans

>> donderdag 19 maart 2009

Het is niet veel populaire bands gegund, maar ik heb een zwak voor Starsailor. Gelukkig stelden de jongens me nooit teleur en ze leverden enkel sterke albums af. Die stonden echter altijd in de schaduw van hun vroegwijze en vlijmscherpe debuut. Daarom zijn de verwachtingen rondom iedere nieuwe plaat hooggespannen en is er altijd de hoop dat ze opnieuw zo zullen verbazen. Ieder album groeide alsmaar krachtiger in geluid, maar de bezieling in de stem van James Walsh bleef zijn jeugdigheid bewaren. Nog altijd weet hij direct binnen te komen. Al je reserveringen verdwijnen bij het horen van zijn ver dragende sneren. De Britpop zit nog altijd diepgeworteld in hun karakter. De songs behandelen altijd herkenbare thema’s, gebracht met een melancholische snik, dat maakt Starsailor zo aantrekkelijk. Het popliedje heeft zich constant in hen doorontwikkeld in de gedreven (gitaar)arrangementen die in ieder nummer weer aanzwengelen. Ondanks dat doorleefde en sombere indruk, wisselen al hun albums die indruk af met lichtpunten in kwieke, opgewekte ritmes en dito melodielijnen. Sinds hun debuut bestaat de neiging om in de zoektocht naar extra kracht de subtiliteiten in hun melodische pop verloren te laten gaan. Daarop is All the Plans geen uitzondering. Spaarzaam hebben americanatrekjes hun intrede gedaan, wat de grauwe, druilerige Engelse sound die ze eigen waren tempert. Wellicht dat de mooie, dreigende protestsong (?) Stars and Stripes daar een letterlijke uitspatting van is. Ten opzichte van de onbevangenheid tot nu toe, geven de songs op All the Plans meer dan tevoren volwassenheid aan. Vooral James Walsh is echter de typische Starsailor kenmerken niet verleerd en dat maakt ook van deze plaat weer een waar genot. Helaas geen overtreffende trap, maar wat zijn deze jongens al ver gekomen. Het slotnummer is sowieso een schitterend nostalgisch Starsailor pareltje!
Koop vooral de limited editie met akoestische versies en een bonusnummer. Zoals valt te verwachten komt James Walsh hier bijzonder goed uit de verf en de ingetogen soberheid siert de band. Die extra schijf luistert als een volledig originele EP.

0 reacties:

Doelstelling van deze blog

Meer aandacht voor het (nog) onbekende. In tenui labor of toch niet?

Mededelingen

Donderdag 1 juli: deze week weer een frisse herstart verwacht.
Kort reces tot 13-05-10.
Na een kort reces vandaag (24-02-10) weer aan de post. Inmiddels is deze blog twee jaar geworden!
Gedurende december zullen er minder recensies worden geschreven
21-31 augustus: tijdelijk even geen recensies ivm een kort reces
Zondag 14 juni: Creative Commons licentie BY NC ND van toepassing op alle inhoud
Woensdag 3 juni: zoekfunctie en auteursrechtenonderdeel toegevoegd
Dinsdag 19 mei: template aangepast, hopelijk verbeterd
Vrijdag 15 mei: nieuw template; ontwikkeld door Ourblogtemplates.com, 2008

Auteursrechten

© Copyright Benjamin N. Vis

Uitgezonderd waar anders vermeld, is op alle inhoud van deze blog een Creative Commons Attribution 3.0 License van toepassing. Deze is hieronder gespecificeerd als CC BY NC ND. Voor meer informatie klik op de links aldaar.

  © Blogger templates Inspiration by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP  

Creative Commons License
werk van Benjamin N. Vis, Nieuwe Geluiden is in licentie gegeven volgens een Creative Commons Naamsvermelding-Niet-commercieel-Geen Afgeleide werken 3.0 Nederland licentie.