Sarah Blasko - As Day Follows Night

>> dinsdag 4 mei 2010

As Day Follows Night is het derde album van Australische singer-songwriter Sarah Blasko. De voorgaande twee platen lieten zich gemakkelijk in een tegenstelling plaatsen. Het gloedvolle debuut The Overture & The Underscore wist me te warmen met pure popsongs die net even karaktervoller waren dan gebruikelijk. What the Sea Wants, the Sea Will Have bleek een snijdend koude opvolger die zich venijnig en minder toegankelijk toonde. As Day Follows Night zou naar verluidt een nieuwe weg inslaan en in feite waren we dus al niet anders gewend.

De nieuwe weg van As Day Follows Night geeft ons het songschrijverschap van Sarah Blasko op een hoogtepunt. Dat hoogtepunt moet niet in de overtreffende trap van pop worden gezocht, zoals misschien verwacht, maar in subtiliteit. Nooit klonken haar songs fijnzinniger dan nu. Het traditionele popgehalte is aanzienlijk gedaald. Daarvoor in de plaats komt een fikse dosis contemplatie. Deze rust maakt ruimte voor opener en helderder structuren in de arrangementen. Daardoor klinkt het album uitnodigender en Sarah’s stem meeslepender dan voorheen. Naast contemplatie klinkt Sarah Blasko voor het eerst sinds haar debuut ook echt opgewekt en uitgelaten, zoals in Hold On My Heart en Over & Over. Tegelijkertijd lijkt er met songs als Is My Baby Yours? en Lost & Defeated weinig reden tot vrolijkheid. Gelukkig brengt Sarah Blasko haar songs met een vriendelijk stemmende lyriek, die de expressiviteit van What the Sea Wants aangenaam inzet.

Ondanks het geweldige kwaliteit van haar werk heeft Sarah Blasko hier tot op heden beperkt aandacht gekregen. Voor een singer-songwriter die zich kan meten met Regina Spektor, Feist, Jenn Grant, Ane Brun en anderen is dat zeer onterecht. Bovendien heeft ze na drie albums nog altijd haar eigenzinnigheid niet verloren en lijkt haar talent alsmaar aan zeggingskracht te winnen, terwijl ze blijft vernieuwen. As Day Follows Night verdient alle lof!

0 reacties:

Doelstelling van deze blog

Meer aandacht voor het (nog) onbekende. In tenui labor of toch niet?

Mededelingen

Donderdag 1 juli: deze week weer een frisse herstart verwacht.
Kort reces tot 13-05-10.
Na een kort reces vandaag (24-02-10) weer aan de post. Inmiddels is deze blog twee jaar geworden!
Gedurende december zullen er minder recensies worden geschreven
21-31 augustus: tijdelijk even geen recensies ivm een kort reces
Zondag 14 juni: Creative Commons licentie BY NC ND van toepassing op alle inhoud
Woensdag 3 juni: zoekfunctie en auteursrechtenonderdeel toegevoegd
Dinsdag 19 mei: template aangepast, hopelijk verbeterd
Vrijdag 15 mei: nieuw template; ontwikkeld door Ourblogtemplates.com, 2008

Auteursrechten

© Copyright Benjamin N. Vis

Uitgezonderd waar anders vermeld, is op alle inhoud van deze blog een Creative Commons Attribution 3.0 License van toepassing. Deze is hieronder gespecificeerd als CC BY NC ND. Voor meer informatie klik op de links aldaar.

  © Blogger templates Inspiration by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP  

Creative Commons License
werk van Benjamin N. Vis, Nieuwe Geluiden is in licentie gegeven volgens een Creative Commons Naamsvermelding-Niet-commercieel-Geen Afgeleide werken 3.0 Nederland licentie.