Darwin Deez - Darwin Deez

>> maandag 3 mei 2010

Op de hoes prijkt een eenvoudig bewerkt portret van een ietwat zonderling, nog onvolgroeid, figuur. Dat kan niet worden gezegd van zijn muziek. Die staat namelijk als een huis. Goed, het mag misschien hier en daar wat zonderling zijn. Het eponieme debuut begint bijvoorbeeld met de woorden ‘twinkle twinkle little star’ in het nummer Constellations. Laat dat echter niet de verkeerde verwachtingen wekken. Darwin Deez’s spitsvondige singer-songwriterstijl is namelijk zwaar op de beats en zonnige electropop.

Desondanks wordt het nergens uitgesproken dance, zoete pop of vergelijkbaar met percussiezware freakfolk. Darwin Deez heeft zich duidelijk door het laatste hoofdstuk in zijn leven, New York City, laten inspireren. Zijn debuut klinkt erg origineel en lekker fris. Als zijn voorliefde voor de anti-folk liefhebbers van het Sidewalk Café hebben geleid tot het volgen van dat genre, zou het label voor Darwin Deez nooit terechter zijn gebruikt. Zijn songs klinken grootstedelijk en prikkelend. Één van de nummers heet zelfs The City. Desondanks lijken ze te zijn gemaakt met de eenvoud en ambachtelijkheid van folk. Door de puntigheid in de beats en ritmes in combinatie met rockende electropop komt een vergelijking met Phoenix om de hoek kijken. Het loont het ook niet veel verder te kijken, want Darwin Deez blijft van a tot z zichzelf en doet daarmee menigeen een groot plezier. Het enige minpunt van de plaat is wellicht dat zijn eigenzinnige stijl nog niet heeft geleid tot grote diversiteit. Dat is een hoofdstuk om naar uit te kijken, want op basis van die schier perfecte debuut moet er wel een opvolger komen. Voorlopig hebben muziekliefhebbers een fijn vooruitstrevend plaatje te consumeren, te beginnen met de leuke single Radar Detector.

0 reacties:

Doelstelling van deze blog

Meer aandacht voor het (nog) onbekende. In tenui labor of toch niet?

Mededelingen

Donderdag 1 juli: deze week weer een frisse herstart verwacht.
Kort reces tot 13-05-10.
Na een kort reces vandaag (24-02-10) weer aan de post. Inmiddels is deze blog twee jaar geworden!
Gedurende december zullen er minder recensies worden geschreven
21-31 augustus: tijdelijk even geen recensies ivm een kort reces
Zondag 14 juni: Creative Commons licentie BY NC ND van toepassing op alle inhoud
Woensdag 3 juni: zoekfunctie en auteursrechtenonderdeel toegevoegd
Dinsdag 19 mei: template aangepast, hopelijk verbeterd
Vrijdag 15 mei: nieuw template; ontwikkeld door Ourblogtemplates.com, 2008

Auteursrechten

© Copyright Benjamin N. Vis

Uitgezonderd waar anders vermeld, is op alle inhoud van deze blog een Creative Commons Attribution 3.0 License van toepassing. Deze is hieronder gespecificeerd als CC BY NC ND. Voor meer informatie klik op de links aldaar.

  © Blogger templates Inspiration by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP  

Creative Commons License
werk van Benjamin N. Vis, Nieuwe Geluiden is in licentie gegeven volgens een Creative Commons Naamsvermelding-Niet-commercieel-Geen Afgeleide werken 3.0 Nederland licentie.