Octoberman - Fortresses

>> maandag 3 mei 2010

De armloze zuster op de albumhoes geeft een welhaast wanhopige kijk op de wereld prijs. De songs op Fortresses kennen dan ook lang niet allen een opgewekte aard. Singer-songwriter Marc Morissette is zijn carrière begonnen als een folky troubadour, maar gaf al voor zijn tweede album, These Trails Are Old and New, aan dat hij zou vluchten uit die veiligheid. Deze vlucht lijkt op Fortresses te zijn gecompleteerd. Er wordt met name middels rockinvloeden een stevig fundament gelegd dat duidelijk een ruwe rammeling opzoekt. Als het troudabouren je niet ligt, moet je het niet doen, maar Octoberman blijft met de sound op Fortresses onopmerkzaam. Er zijn slechts een aantal momenten waarop het songschrijverschap van lef getuigt door bijvoorbeeld aritmische stiltes te laten vallen. Dat stemt tot oplettendheid, maar overtuigt niet echt. Juist in de donkere en zwaardere nummers klinkt Octoberman een beetje zeikerig, omdat de emoties nooit gemeend lijken. Daarom is het net even te makkelijk de interesse te verliezen. Ik heb hem liever iets opgewekter en troubadourderig, zoals in Thirty Reasons. Dergelijk nummer tovert in ieder geval een aarzelend glimlachje op je gezicht en ook de uitvoering klinkt solide. Andere aardige nummers zijn het alt. americana Trapped in a New Scene en het drammerige 51. Zo af en toe een trompetsolo voegt, helaas spaarzaam, een broodnodig helder element toe. Fortresses blijft niet lang plakken. De Nederlandse Sir Ian wist met zijn singer-songwriterrock in ieder geval beter te presteren.

0 reacties:

Doelstelling van deze blog

Meer aandacht voor het (nog) onbekende. In tenui labor of toch niet?

Mededelingen

Donderdag 1 juli: deze week weer een frisse herstart verwacht.
Kort reces tot 13-05-10.
Na een kort reces vandaag (24-02-10) weer aan de post. Inmiddels is deze blog twee jaar geworden!
Gedurende december zullen er minder recensies worden geschreven
21-31 augustus: tijdelijk even geen recensies ivm een kort reces
Zondag 14 juni: Creative Commons licentie BY NC ND van toepassing op alle inhoud
Woensdag 3 juni: zoekfunctie en auteursrechtenonderdeel toegevoegd
Dinsdag 19 mei: template aangepast, hopelijk verbeterd
Vrijdag 15 mei: nieuw template; ontwikkeld door Ourblogtemplates.com, 2008

Auteursrechten

© Copyright Benjamin N. Vis

Uitgezonderd waar anders vermeld, is op alle inhoud van deze blog een Creative Commons Attribution 3.0 License van toepassing. Deze is hieronder gespecificeerd als CC BY NC ND. Voor meer informatie klik op de links aldaar.

  © Blogger templates Inspiration by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP  

Creative Commons License
werk van Benjamin N. Vis, Nieuwe Geluiden is in licentie gegeven volgens een Creative Commons Naamsvermelding-Niet-commercieel-Geen Afgeleide werken 3.0 Nederland licentie.