Altmodisch - Altmodisch

>> zondag 16 mei 2010

Deze Deense band voert de naam Altmodisch, het Duitse woord voor ouderwets. Dat lijkt moedwillig haaks te staan op het geluid dat zij voorstaan. Dit eponieme debuut volgt op twee EP’s die maar een beperkt bereik hadden op hun Deense labels. Desondanks leverde die al vergelijkingen met The Notwist en stadsgenoten Efterklang op. Deze release op Regular Beat zou dus best eens veel meer aandacht kunnen vergaren.

Net als Efterklang, Tunng en genregenoten combineert Altmodisch een akoestisch, klassiek instrumentarium (waaronder viool, cello, banjo, trompet en akkordeon) met elektronica. Er wordt gelaagdheid gecreëerd met digitaal gesamplede loops, drum machines en allerhande elektronische accenten, waarbij ook wat agressieve noise bij komt kijken, zoals Autechre die placht te gebruiken. Gelukkig volgt melodische verlossing vrijwel altijd op een aangenaam intrigerende manier. Altmodisch blijft trouwer aan elektropop of -rock dan de excentriekere folkpop van voornoemde referenties. De songs zijn meer op de beat gebouwd en krijgen daardoor een rockeriger karakter. De vingervlugheid van bijvoorbeeld Efterklang en Tunng blijft achterwege. Ontspanning is er meer op de momenten dat er rust en ruimte in de composities wordt gemaakt. Dat doet aan als ambient postrock, omdat de akoestische instrumenten eerder een spannende achtergrond dan leidraad vormen. Verder valt Altmodisch op door het gebruik van zowel mannen (kop)stem als vrouwelijke vocalen. Deze sieren de elkaar overlappende geluidsdekens van akoestische en elektronische aard. Altmodisch is geenszins ouderwets en heeft met name op het gebied van de rol voor elektronische kraakjes, klopjes, noise en synths een experimentele uitstraling.

Het album is gevuld met zware popsongs die uitstapjes naar de dance en ambient postrock maken. Vooral door de melodische eigenschappen van hun songs blijft Altmodisch goed luisterbaar, doch ietwat eentonig. Hun stijlmix is minder opzienbarend dan hun voorgangers, maar de honger naar alternatieven wordt door Altmodisch met soepele elegantie gestild.

0 reacties:

Doelstelling van deze blog

Meer aandacht voor het (nog) onbekende. In tenui labor of toch niet?

Mededelingen

Donderdag 1 juli: deze week weer een frisse herstart verwacht.
Kort reces tot 13-05-10.
Na een kort reces vandaag (24-02-10) weer aan de post. Inmiddels is deze blog twee jaar geworden!
Gedurende december zullen er minder recensies worden geschreven
21-31 augustus: tijdelijk even geen recensies ivm een kort reces
Zondag 14 juni: Creative Commons licentie BY NC ND van toepassing op alle inhoud
Woensdag 3 juni: zoekfunctie en auteursrechtenonderdeel toegevoegd
Dinsdag 19 mei: template aangepast, hopelijk verbeterd
Vrijdag 15 mei: nieuw template; ontwikkeld door Ourblogtemplates.com, 2008

Auteursrechten

© Copyright Benjamin N. Vis

Uitgezonderd waar anders vermeld, is op alle inhoud van deze blog een Creative Commons Attribution 3.0 License van toepassing. Deze is hieronder gespecificeerd als CC BY NC ND. Voor meer informatie klik op de links aldaar.

  © Blogger templates Inspiration by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP  

Creative Commons License
werk van Benjamin N. Vis, Nieuwe Geluiden is in licentie gegeven volgens een Creative Commons Naamsvermelding-Niet-commercieel-Geen Afgeleide werken 3.0 Nederland licentie.