Micadelia - Free Ride

>> maandag 17 mei 2010

Anderen wezen de jonge Zweedse Mika Sundqvist al vroeg op haar mooie stemgeluid. Het duurde echter enige tijd voordat zij dat zelf ook begon in te zien. Vanuit de liefde voor Neil Young en Led Zeppelin beklom ze met twee verschillende coverbands, respectievelijk Mica and The Gold Rush en Mica and The Other Pages, het podium. Na een serie concerten lonkte echter een eigen album. Dat werd Free Ride.

Free Ride moet de weg effenen voor een echte singer-songwriter plaat, want momenteel betreft Micadelia weliswaar Mika solo, maar blijft het op een haar na een coverproject. Die haar is het op americana geïnspireerde Sadness. De overige songs komen van oude bekenden, waaronder natuurlijk Neil Young en Led Zeppelin naast Nick Drake, Nirvana, Carole King, en anderen. Overigens coverde ze nog veel artiesten die niet op deze plaat terecht zijn gekomen. Producer Johan Nilsson speelde al mee in haar eerdere bands, maar tekende op deze soloplaat voor de productie. Belangrijker is wellicht te noemen dat hij ook Mika’s vader is. Zijn liefde is te horen in de warme, volronde wijze waarop hij Mika’s stem de hoofdrol geeft. Met name in Under The Milky Way (van het toepasselijk Australische The Church) vertonen haar vocalen gelijkenis met Sarah Blasko. Toen Ferraby Lionheart op zijn toer Zweden aandeed, werd deze direct uitgenodigd in de studio. Zodoende zingt hij mee op Micadelia’s interpretaties van George Harrison’s Long Long Long en Nirvana’s Polly. Hoewel de iets zwaardere, rockarrangementen waarvan vele songs zijn voorzien, goed passen bij het anderszins duidelijk singer-songwritergeluid, moet de jonge zangeres nog oppassen haar hand niet te overspelen. Het stevige Bron-Y-Aur Stomp (van Led Zeppelin) doet haar talent geen goed.

Free Ride is een goed te pruimen coveralbum waarin de potentie van Micadelia wordt getoond. Desondanks blijf ik een liefhebber van de zuivere eigenzinnigheid van echte singer-songwriters. Sadness is niet de beste song op het album, maar maakt daarvoor voldoende nieuwsgierig naar de toekomst.

0 reacties:

Doelstelling van deze blog

Meer aandacht voor het (nog) onbekende. In tenui labor of toch niet?

Mededelingen

Donderdag 1 juli: deze week weer een frisse herstart verwacht.
Kort reces tot 13-05-10.
Na een kort reces vandaag (24-02-10) weer aan de post. Inmiddels is deze blog twee jaar geworden!
Gedurende december zullen er minder recensies worden geschreven
21-31 augustus: tijdelijk even geen recensies ivm een kort reces
Zondag 14 juni: Creative Commons licentie BY NC ND van toepassing op alle inhoud
Woensdag 3 juni: zoekfunctie en auteursrechtenonderdeel toegevoegd
Dinsdag 19 mei: template aangepast, hopelijk verbeterd
Vrijdag 15 mei: nieuw template; ontwikkeld door Ourblogtemplates.com, 2008

Auteursrechten

© Copyright Benjamin N. Vis

Uitgezonderd waar anders vermeld, is op alle inhoud van deze blog een Creative Commons Attribution 3.0 License van toepassing. Deze is hieronder gespecificeerd als CC BY NC ND. Voor meer informatie klik op de links aldaar.

  © Blogger templates Inspiration by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP  

Creative Commons License
werk van Benjamin N. Vis, Nieuwe Geluiden is in licentie gegeven volgens een Creative Commons Naamsvermelding-Niet-commercieel-Geen Afgeleide werken 3.0 Nederland licentie.