Alina Orlova - Laukinis Suo Dingo

>> donderdag 6 mei 2010

Alina Orlova is voor mij een eerste introductie tot de popmuziek uit Litouwen. Ongetwijfeld alleen door deze afkomst duurde het jaren voordat er een internationale release kwam van haar debuut Laukinis Suo Dingo. Het is een introductie die we nog lang gaan heugen. Singer-songwriter Alina Orlova heeft een uiterst contemporaine stijl, waarin folkelementen samenvloeien tot mooie, excentrieke popsongs. Het feit dat Alina ervoor kiest om vrijwel ieder lied in haar eigen taal te zingen, draagt op bijzondere wijze bij aan de sfeer.

Alina zet ons direct op scherp door in te zetten met dissonante klanken. Van de over het algemeen korte nummers is de eerste in het Engels en bepaald geen Lovesong in de traditionele zin van het woord. Het zijn echter juist de expressieve, urgente songs in haar eigen taal die de aandacht in een ijzeren greep houden. Alina Orlova meet zich een stijl aan die ik bij Julia Marcel excentrisch realisme doopte, hoewel dat hier op basis van de teksten niet te zeggen is. Dat is in navolging van idiosyncratische singer-songwriters als An Pierlé, Regina Spektor en Frida Hyvönen. Ondanks Alina’s emotionele kreten is er ook veel ruimte voor een mooie melodie gedragen door een sobere, fijnzinnige begeleiding. In de combinatie van pianoklanken met accordeon van de opening is bijvoorbeeld de invloed van Yann Tiersen herkenbaar. Alles wordt ten gehore gebracht met agiele charme en een indringende stem. Het iets theatrale Laukinis Suo Dingo is een goed debuut en een uitstekende smaakmaker voor Litouwse muziek.

Doelstelling van deze blog

Meer aandacht voor het (nog) onbekende. In tenui labor of toch niet?

Mededelingen

Donderdag 1 juli: deze week weer een frisse herstart verwacht.
Kort reces tot 13-05-10.
Na een kort reces vandaag (24-02-10) weer aan de post. Inmiddels is deze blog twee jaar geworden!
Gedurende december zullen er minder recensies worden geschreven
21-31 augustus: tijdelijk even geen recensies ivm een kort reces
Zondag 14 juni: Creative Commons licentie BY NC ND van toepassing op alle inhoud
Woensdag 3 juni: zoekfunctie en auteursrechtenonderdeel toegevoegd
Dinsdag 19 mei: template aangepast, hopelijk verbeterd
Vrijdag 15 mei: nieuw template; ontwikkeld door Ourblogtemplates.com, 2008

Auteursrechten

© Copyright Benjamin N. Vis

Uitgezonderd waar anders vermeld, is op alle inhoud van deze blog een Creative Commons Attribution 3.0 License van toepassing. Deze is hieronder gespecificeerd als CC BY NC ND. Voor meer informatie klik op de links aldaar.

  © Blogger templates Inspiration by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP  

Creative Commons License
werk van Benjamin N. Vis, Nieuwe Geluiden is in licentie gegeven volgens een Creative Commons Naamsvermelding-Niet-commercieel-Geen Afgeleide werken 3.0 Nederland licentie.