My Little Cheap Dictaphone - The Tragic Tale of a Genius

>> donderdag 6 mei 2010

Anders dan hun Myspace moet doen geloven, komt My Little Cheap Dictaphone (MLCD) niet van de Virgin Islands, maar uit het Belgische Luik. De Belgen doen rondom dit album hun best zoveel mogelijk een totaalervaring te leveren. In dat offensief omringen ze zich met beroemde namen. Zo spelen Jonathan Donahue (Mercury Rev), Ralph Mulder (Alamo Race Track) en Paul Jenkin (Black Heart Procession) mee, is de plaat opgenomen door Amsterdamse producer Frans Hagenaars en gemixt door Grammy-nominee John Congleton (o.a. Modest Mouse) in Londen. In zekere zin valt te stellen dat deze hulptroepen ook nodig zijn om als indieband nog op te vallen in een genre dat afgelopen jaren steeds meer tot mainstream is gaan behoren.

Terecht is die opmerking echter niet. De songs zijn namelijk behoorlijk fantasierijk en kennen, naast behoorlijk wat dreigend instrumentaal geweld meer dan eens, een chimerische sfeer. In hun songs lijkt bijzonder veel mogelijk te zijn. Hun expressieve songs zijn geschreven als feëriek rockende postpunk pop. The Tragic Tale of a Genius klinkt zo overtuigend dat het opmerkelijk is dat MLCD’s voorgaande twee albums mij onopgemerkt passeerden. Live heeft de band ervoor gezorgd dat niemand The Tragic Tale zal vergeten. Regisseurs Eve Martin en Nico Bueno werden naast scenograaf Catherine Cosme geconsulteerd om de absorberende kwaliteiten van de plaat op het podium tot een onontwijkbare vintage ervaring te maken.

Muzikaal laat MLCD blijken dat ze de stijl van poprock bands als Thirteen Senses en Leya op eigen wijze machtig zijn. In het dramaturgische, duistere bombast herken ik ook een vleugje van recente bands als Erland & the Carnival en Last Shadow Puppets. Bij elkaar is het duidelijk dat ze de grond bebouwen die bijvoorbeeld The Flaming Lips, Oasis, Mercury Rev en Coldplay hebben ontgonnen. Velen gingen hen daarin voor, maar The Tragic Tale of a Genius is zeker meer dan een eenzame blik waardig.

0 reacties:

Doelstelling van deze blog

Meer aandacht voor het (nog) onbekende. In tenui labor of toch niet?

Mededelingen

Donderdag 1 juli: deze week weer een frisse herstart verwacht.
Kort reces tot 13-05-10.
Na een kort reces vandaag (24-02-10) weer aan de post. Inmiddels is deze blog twee jaar geworden!
Gedurende december zullen er minder recensies worden geschreven
21-31 augustus: tijdelijk even geen recensies ivm een kort reces
Zondag 14 juni: Creative Commons licentie BY NC ND van toepassing op alle inhoud
Woensdag 3 juni: zoekfunctie en auteursrechtenonderdeel toegevoegd
Dinsdag 19 mei: template aangepast, hopelijk verbeterd
Vrijdag 15 mei: nieuw template; ontwikkeld door Ourblogtemplates.com, 2008

Auteursrechten

© Copyright Benjamin N. Vis

Uitgezonderd waar anders vermeld, is op alle inhoud van deze blog een Creative Commons Attribution 3.0 License van toepassing. Deze is hieronder gespecificeerd als CC BY NC ND. Voor meer informatie klik op de links aldaar.

  © Blogger templates Inspiration by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP  

Creative Commons License
werk van Benjamin N. Vis, Nieuwe Geluiden is in licentie gegeven volgens een Creative Commons Naamsvermelding-Niet-commercieel-Geen Afgeleide werken 3.0 Nederland licentie.