Songdog - A Life Eroding

>> donderdag 22 april 2010

Lyndon Morgans brengt als Songdog al sinds het begin van dit decennium albums uit. Vooral de laatste twee, The Time of Summer Lightning en A Wretched Sinner’s Song, wisten bredere aandacht te oogsten. Met zijn zeer herkenbare stijl, die rauwe soberheid met dramatisch bombast combineert, verzamelde de Welshe singer-songwriter echter vooral een selectieve schare connaisseurs. Zijn nieuwe album, A Life Eroding, draagt een titel die de apocalyptische aard van zijn songs benadrukt.

De ongepolijste energie achter de vocalen maakt emoties van angst tot zwaarmoedigheid overtuigend, maar omvat ook sexiness en humor. Lyndon legt een ingehouden pracht in zijn stem die slechts bij vlagen expressieve ontsnappingen toelaat. Meer dan eens leidt dat ook tot ongebreideld schone melodieën, zoals in Gene Autry’s Ghost. Stilistisch ligt de basis voor zijn welgemeende ballades in de folk. Er zijn vergelijkingen te maken met een bont gezelschap opvallende muzikanten, waaronder Leonard Cohen, Dez Mona, Lyenn, Black Eyed Dog en Elysian Fields. Wat dat betreft kan worden gesteld dat A Life Eroding weinig aanpassingen in zijn muzikale karakter aanbrengt. Toch vallen enkele songs in het bijzonder op door het gebruik van afwijkende stijlelementen, zoals het sfeervol kabbelende Elaine. Lyndon Morgans heeft het songschrijven tot in de puntjes in de vingers en onderscheidt zich door zijn mild moderne benadering van het folkgenre en zijn in het oog springende teksten. Niet voor niets is hij ook literair actief. A Life Eroding bevat een soort biedermeiermuziek; een ingetogen kleinood dat het in zich heeft meer mensen te bekoren dan verwacht.

0 reacties:

Doelstelling van deze blog

Meer aandacht voor het (nog) onbekende. In tenui labor of toch niet?

Mededelingen

Donderdag 1 juli: deze week weer een frisse herstart verwacht.
Kort reces tot 13-05-10.
Na een kort reces vandaag (24-02-10) weer aan de post. Inmiddels is deze blog twee jaar geworden!
Gedurende december zullen er minder recensies worden geschreven
21-31 augustus: tijdelijk even geen recensies ivm een kort reces
Zondag 14 juni: Creative Commons licentie BY NC ND van toepassing op alle inhoud
Woensdag 3 juni: zoekfunctie en auteursrechtenonderdeel toegevoegd
Dinsdag 19 mei: template aangepast, hopelijk verbeterd
Vrijdag 15 mei: nieuw template; ontwikkeld door Ourblogtemplates.com, 2008

Auteursrechten

© Copyright Benjamin N. Vis

Uitgezonderd waar anders vermeld, is op alle inhoud van deze blog een Creative Commons Attribution 3.0 License van toepassing. Deze is hieronder gespecificeerd als CC BY NC ND. Voor meer informatie klik op de links aldaar.

  © Blogger templates Inspiration by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP  

Creative Commons License
werk van Benjamin N. Vis, Nieuwe Geluiden is in licentie gegeven volgens een Creative Commons Naamsvermelding-Niet-commercieel-Geen Afgeleide werken 3.0 Nederland licentie.