Sarah Jaffe - Suburban Nature

>> maandag 19 april 2010

De Texaanse singer-songwriter Sarah Jaffe debuteert met Suburban Nature op een wijze waarvoor ze door anderen zal worden benijd. Sinds bijzondere, op folk geënte, acts als Midlake, Robert Gomez en Matthew and the Arrogant Sea ons uit deze staat bereikten, heerst niet langer het eenzijdige beeld van droog stoffige country of de spannendere alt. country. Sarah Jaffe is al enige tijd een onderdeel van de huidige scene aldaar. Ze speelde mee op het magistrale laatste album van Robert Gomez en was de support van Midlake. Inmiddels is ze ook de support van Norah Jones.

Het voornoemde maakt een aardig startpunt om haar versie van folkpop te typeren. De kleine, klassieke gitaarliedjes waarmee Norah Jones op een jazzy manier hele volkstammen achter zich kreeg, vormen een belangrijk deel van Jaffe’s muzikale fundament. In de basis bezit iedere song de creatieve verfijning van een gitaarballade. Sarah Jaffe heeft echter veel meer in haar mars en brengt op eigenzinnige manier de nu-folk uit haar omgeving in de mix. Daarin horen we de grotere aankleding van bijvoorbeeld Midlake, maar ook de popklanken van Sarah Blasko met wie ze ook deels haar timbre deelt. Daarnaast zijn vrouwelijke troubadours als Emily Jane White en PJ Harvey dankbare ijkpunten. Dat gezegd zijnde behoudt Sarah Jaffe wel degelijk een eigen karakter. Dat bezit voldoende excentriciteit om doorgewinterde liefhebbers te boeien alsmede een toegankelijke popcadans die slechts weinigen zal tegenstaan. Uiteindelijk zijn het enkele verrassende details, zoals submelodieën in de strijkers of achtergrond vocalen, die weten te verrassen. Aan de andere kant bevinden zich de zeer ingetogen cinematografische sfeerdragers als de opmaat van het nummer Pretender of Swelling. Deze uitersten geven haar songs veelal een diepe, ietwat sombere ondertoon.

Zonder echter haar verfijnde roots in het ambachtelijk lied en de hedendaagse folk zou Suburban Nature misschien nog ongemerkt kunnen passeren. Sarah Jaffe is een captiverende nieuwe stem in een alsmaar groeiende stroom van veelvormigheid.

0 reacties:

Doelstelling van deze blog

Meer aandacht voor het (nog) onbekende. In tenui labor of toch niet?

Mededelingen

Donderdag 1 juli: deze week weer een frisse herstart verwacht.
Kort reces tot 13-05-10.
Na een kort reces vandaag (24-02-10) weer aan de post. Inmiddels is deze blog twee jaar geworden!
Gedurende december zullen er minder recensies worden geschreven
21-31 augustus: tijdelijk even geen recensies ivm een kort reces
Zondag 14 juni: Creative Commons licentie BY NC ND van toepassing op alle inhoud
Woensdag 3 juni: zoekfunctie en auteursrechtenonderdeel toegevoegd
Dinsdag 19 mei: template aangepast, hopelijk verbeterd
Vrijdag 15 mei: nieuw template; ontwikkeld door Ourblogtemplates.com, 2008

Auteursrechten

© Copyright Benjamin N. Vis

Uitgezonderd waar anders vermeld, is op alle inhoud van deze blog een Creative Commons Attribution 3.0 License van toepassing. Deze is hieronder gespecificeerd als CC BY NC ND. Voor meer informatie klik op de links aldaar.

  © Blogger templates Inspiration by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP  

Creative Commons License
werk van Benjamin N. Vis, Nieuwe Geluiden is in licentie gegeven volgens een Creative Commons Naamsvermelding-Niet-commercieel-Geen Afgeleide werken 3.0 Nederland licentie.