Martha Tilston - Lucy & the Wolves

>> vrijdag 23 april 2010

Het is haast onoverkomelijk dat je overvallen wordt door de dromerige schoonheid van de pianoklanken die het album openen om vervolgens Martha’s mooie stem te dragen. Er wordt niets dan subtiele strijkers meer aan toegevoegd. De productie is uiterst puur gehouden, waardoor de bijgeluiden van de akoestische instrumentatie op organische manier te horen zijn. Het is een perfect begin voor een modern Brits folkalbum dat nogmaals bevestigt dat Martha Tilston tot de absolute top in haar genre behoort.

De begeleiding van de liedjes op Lucy & the Wolves is zeer vol van klank, ondanks het beperkte instrumentarium voornamelijk geleid door gitaar. De akoestische muziek wordt op handen gedragen door de droge opnametechniek. Deze benadering heeft de geweldige uitwerking dat de luisteraar erop gespitst raakt ieder detail te willen horen. De charme van Martha’s spel schuilt dan ook in de details. Haar liedjes zijn van eigen hand, dus eigentijds, maar de melodische vocalen hebben stevig houvast aan oude folktradities. Martha’s stem doet een beetje denken aan Stephanie Dosen. De arrangementen blijven echter ver weg van rijke orkestraties. In die soberheid is de aanpak van Lou Rhodes’ te herkennen. Toch kent Martha Tilston op Lucy & the Wolves een totaal ander karakter. Lou Rhodes’ muziek heeft de neiging om in al haar kaalheid enige afstand te bewaren. Martha’s composities voelen zowel minder leeg aan als dat ze diepe emotionele reacties ontlokken. De luisteraar wordt in haar hedendaagse folkloristische wereld meegesleept. De helderheid in Martha’s geluid komt zo dichtbij dat het aanraakbaar lijkt en toch zo fantasievol dat het elusief blijft. Met haar vertederende geluid is het niet verwonderlijk dat ze zich regelmatig voor charitas inzet. Gelukkig is Lucy & the Wolves eerder intiem en persoonlijk, zonder de vuige werkelijkheid daarin teveel ruimte te gunnen.

Hoewel Nederland helaas lijkt te worden overgeslagen, speelt de jonge moeder regelmatig en maakte al enkele platen. Afgelopen jaar leende ze haar vocalen overigens nog aan Yeah Ghost van Zero7. Lucy & the Wolves is van een zeldzame klasse. Het is een zaligheid om met voorzichtige tred de verhalen van Martha Tilston te betreden.

0 reacties:

Doelstelling van deze blog

Meer aandacht voor het (nog) onbekende. In tenui labor of toch niet?

Mededelingen

Donderdag 1 juli: deze week weer een frisse herstart verwacht.
Kort reces tot 13-05-10.
Na een kort reces vandaag (24-02-10) weer aan de post. Inmiddels is deze blog twee jaar geworden!
Gedurende december zullen er minder recensies worden geschreven
21-31 augustus: tijdelijk even geen recensies ivm een kort reces
Zondag 14 juni: Creative Commons licentie BY NC ND van toepassing op alle inhoud
Woensdag 3 juni: zoekfunctie en auteursrechtenonderdeel toegevoegd
Dinsdag 19 mei: template aangepast, hopelijk verbeterd
Vrijdag 15 mei: nieuw template; ontwikkeld door Ourblogtemplates.com, 2008

Auteursrechten

© Copyright Benjamin N. Vis

Uitgezonderd waar anders vermeld, is op alle inhoud van deze blog een Creative Commons Attribution 3.0 License van toepassing. Deze is hieronder gespecificeerd als CC BY NC ND. Voor meer informatie klik op de links aldaar.

  © Blogger templates Inspiration by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP  

Creative Commons License
werk van Benjamin N. Vis, Nieuwe Geluiden is in licentie gegeven volgens een Creative Commons Naamsvermelding-Niet-commercieel-Geen Afgeleide werken 3.0 Nederland licentie.