Dr. Dog - Shame, Shame

>> donderdag 1 april 2010

Het komt niet vaak voor dat ik een ontwikkeling van ingetogen complexiteit naar een rauwere urgentie kan waarderen. Bij Dr. Dog is het een bescheiden openbaring. De band had altijd vooral aandacht voor het maken van albums. De afgelopen tijd is hun focus verschoven naar optredens. Deze blik naar buiten zorgde ervoor dat de mannen voor het eerst een album opnamen elders dan in hun thuisstudio. Bovendien namen ze producer Rob Schnapf (Beck, Elliott Smith) in de arm om het nieuwe geluid te begeleiden.

Het geluid op Schame, Shame heeft een sterkere constante in de indierock, hetgeen zorgt voor hier en daar een vuige sneer en pakkende ritmiek. Tegelijkertijd is hun voorliefde voor psychedelica en de jaren ’60 niet verdwenen. Dr. Dog is te positioneren tussen Wilco en The Dears met een even verrassende als eigenwijze sound als Goldrush. Dat levert memorabele nummers op als Stranger, Unbearable Why en de afsluiter. Toch hebben ze het schrijven van een compleet album niet vaarwel gezegd. Het onderliggende concept is donkerder en autobiografischer dan ooit. Ondanks thema’s als twijfel, wanhoop, onderblijfsels en zelfkritiek blijft het album over hele linie opgewekt en innemend klinken. Shame, Shame heeft een zeer gevarieerd, maar altijd even solide geluid. Door de minder gepolijste sound ligt er ongereserveerde spontaniteit in de songs. De gelaagde arrangementen zouden echter wijdlopigheid niet toelaten. Daarom laten de songs zonder uitzondering een intense en geconcentreerde indruk achter. Hun horizon verbredend, heeft Dr. Dog hun succesformule op scherp gezet.

0 reacties:

Doelstelling van deze blog

Meer aandacht voor het (nog) onbekende. In tenui labor of toch niet?

Mededelingen

Donderdag 1 juli: deze week weer een frisse herstart verwacht.
Kort reces tot 13-05-10.
Na een kort reces vandaag (24-02-10) weer aan de post. Inmiddels is deze blog twee jaar geworden!
Gedurende december zullen er minder recensies worden geschreven
21-31 augustus: tijdelijk even geen recensies ivm een kort reces
Zondag 14 juni: Creative Commons licentie BY NC ND van toepassing op alle inhoud
Woensdag 3 juni: zoekfunctie en auteursrechtenonderdeel toegevoegd
Dinsdag 19 mei: template aangepast, hopelijk verbeterd
Vrijdag 15 mei: nieuw template; ontwikkeld door Ourblogtemplates.com, 2008

Auteursrechten

© Copyright Benjamin N. Vis

Uitgezonderd waar anders vermeld, is op alle inhoud van deze blog een Creative Commons Attribution 3.0 License van toepassing. Deze is hieronder gespecificeerd als CC BY NC ND. Voor meer informatie klik op de links aldaar.

  © Blogger templates Inspiration by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP  

Creative Commons License
werk van Benjamin N. Vis, Nieuwe Geluiden is in licentie gegeven volgens een Creative Commons Naamsvermelding-Niet-commercieel-Geen Afgeleide werken 3.0 Nederland licentie.