Serafina Steer - Change Is Good Change Is Good

>> vrijdag 16 april 2010

Change is Good Change is Good verschijnt op het label Static Caravan dat zich, net als Humble Soul, de afgelopen maanden steeds meer in de kijker weet te spelen met prachtige en bijzondere releases. Niets is minder waar voor Change Is Good Change Is Good van Britse singer-songwriter en harpiste Serafina Steer. De verklaring voor de dubbele titel komt van Serafina zelf: “‘Change is good, change is good’ is something I mutter to myself when everything is going wrong. But I like how the repetition reveals panic.” Deze zinsnede zal ze zeker hebben moeten prevelen toen midden in het opnameproces ’s nachts haar harp werd gestolen. Dat het geen loze uitspraak is, blijkt uit het album.

De minimale avant-gardistische begeleiding lijkt in eerste instantie haaks te staan op de traditionele melodieën die Serafina zingt. Dit ontwikkelt zich echter snel. Het traditionele blijkt niet meer dan een narratief stijlelement en de arrangementen groeien. Waar Joanna Newsom zich vooral met een uiterst excentrisch geluid distantieerde van de gevestigde orde, kiest Serafina Steer met een mix van akoestische en elektronische geluiden voor een experimentelere weg. De songs op analoge synths, waarbij de harp niet eens meer een rol speelt, zijn eigenlijk dus uit nood geboren. Desondanks klinken deze speels intieme momenten niet minder uitgelezen dan de warmere harmonische klanken die de combinatie met harp brengt. Het brengt ook een uiteenlopend scala aan mogelijke referenties voort. De soms pure elektropop die zich kan meten met bands à la Cryptacize en The Go Find. Aan de andere kant kan ze klinken als het experimentalisme van Patrick Watson, Sweet Billy Pilgrim, Hanne Hukkelberg en David Sylvian, terwijl de traditionelere Britse folkklank aansluiting vindt bij Nancy Elizabeth en Sons of Noel and Adrian. Dit bonte gezelschap geeft alsnog weinig om op te varen. Het maakt wel dat Change Is Good Change Is Good niet wereldvreemd klinkt. Het past bij de heersende tijdsgeest, maar maakt een volledig eigen betovering.

De brede interesse van Serafina Steer blijkt ook uit de Franstalige song Margoton en The Sisters of Proportion, dat niet alleen een song op het album is, maar ook de titel van het kunstwerk van Polly Huggett dat model stond voor het artwork van het album. Deze schitterende plaat kent een ongekend zinderde sfeer die langzaam bezit van je neemt. De sterke muzikale visie die eraan ten grondslag ligt, toonde zich strijdbaar en veranderingsgezind in liefdevolle harmonie. In die zin doet Serafina Steer een onweerstaanbaar beroep op de luisteraar.

0 reacties:

Doelstelling van deze blog

Meer aandacht voor het (nog) onbekende. In tenui labor of toch niet?

Mededelingen

Donderdag 1 juli: deze week weer een frisse herstart verwacht.
Kort reces tot 13-05-10.
Na een kort reces vandaag (24-02-10) weer aan de post. Inmiddels is deze blog twee jaar geworden!
Gedurende december zullen er minder recensies worden geschreven
21-31 augustus: tijdelijk even geen recensies ivm een kort reces
Zondag 14 juni: Creative Commons licentie BY NC ND van toepassing op alle inhoud
Woensdag 3 juni: zoekfunctie en auteursrechtenonderdeel toegevoegd
Dinsdag 19 mei: template aangepast, hopelijk verbeterd
Vrijdag 15 mei: nieuw template; ontwikkeld door Ourblogtemplates.com, 2008

Auteursrechten

© Copyright Benjamin N. Vis

Uitgezonderd waar anders vermeld, is op alle inhoud van deze blog een Creative Commons Attribution 3.0 License van toepassing. Deze is hieronder gespecificeerd als CC BY NC ND. Voor meer informatie klik op de links aldaar.

  © Blogger templates Inspiration by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP  

Creative Commons License
werk van Benjamin N. Vis, Nieuwe Geluiden is in licentie gegeven volgens een Creative Commons Naamsvermelding-Niet-commercieel-Geen Afgeleide werken 3.0 Nederland licentie.