Laura Marling - I Speak Because I Can

>> woensdag 14 april 2010

Laura Marling verdiende ten tijde van haar debuut Alas I Cannot Swim alle mogelijke aandacht als uitzonderlijk getalenteerde, jonge folk singer-songwriter. De aandacht bleef gelukkig toch zodanig beperkt dat commerciële afvlakking is afgewend. Opvolger I Speak Because I Can doet geen concessies, maar gaat slechts voort waar het debuut ophield.

Inmiddels iets volwassener blijven de basiselementen voor het songschrijverschap van de Britse Laura Marling vergelijkbaar. Over het algemeen beginnen de op traditionele leest geschoeide folksongs bij stem en gitaar. Laura’s timbre is uitermate geschikt voor het genre met precies de juiste dosering dramatisering en narratieve kracht. Hoewel de arrangementen vaak haast ongemerkt alsmaar voller en leger worden, is de gelijkenis met de beginjaren van de sobere songs van Ane Brun onmiskenbaar. Ondanks de traditionele ingrediënten zijn Laura’s liedjes verre van ouderwets. Vrijwel iedere song toont een deel van haar eigen karakter. Een goed voorbeeld van de subtiele introductie van eigenzinnige en spannende details is Alpha Shallow. Het predikaat freak folk kan de potentiële luisteraar op het verkeerde been zetten, maar contemplatief spokende achtergrond vocalen zoals in What He Wrote brengen Laura Marling wel dichtbij dit bezige, hedendaagse genre. De pure vorm in de opbouw van haar akoestische liedjes vormt echter een belangrijke troef. Dergelijke aanpak vraagt om serieuze liefhebbers, waarmee de basis kan worden gelegd voor een indiesucces, maar commercialisering op afstand zal blijven.

Zo geschreven lijkt dit een voorbedachte strategie. Haar muziek laat er echter geen twijfel over bestaan dat het album is geboren vanuit artistieke visie. Een groot label heeft ze al (Virgin Records dat ook al het excentrieke Alessi’s Ark bracht) en het passende publiek zal niet uitblijven. Zeker niet omdat na haar opzienbarende debuut de ogen van menigeen toch al op haar waren gericht. I Speak Because I Can bevestigt alle vermoedens op meer dan overtuigende wijze.

0 reacties:

Doelstelling van deze blog

Meer aandacht voor het (nog) onbekende. In tenui labor of toch niet?

Mededelingen

Donderdag 1 juli: deze week weer een frisse herstart verwacht.
Kort reces tot 13-05-10.
Na een kort reces vandaag (24-02-10) weer aan de post. Inmiddels is deze blog twee jaar geworden!
Gedurende december zullen er minder recensies worden geschreven
21-31 augustus: tijdelijk even geen recensies ivm een kort reces
Zondag 14 juni: Creative Commons licentie BY NC ND van toepassing op alle inhoud
Woensdag 3 juni: zoekfunctie en auteursrechtenonderdeel toegevoegd
Dinsdag 19 mei: template aangepast, hopelijk verbeterd
Vrijdag 15 mei: nieuw template; ontwikkeld door Ourblogtemplates.com, 2008

Auteursrechten

© Copyright Benjamin N. Vis

Uitgezonderd waar anders vermeld, is op alle inhoud van deze blog een Creative Commons Attribution 3.0 License van toepassing. Deze is hieronder gespecificeerd als CC BY NC ND. Voor meer informatie klik op de links aldaar.

  © Blogger templates Inspiration by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP  

Creative Commons License
werk van Benjamin N. Vis, Nieuwe Geluiden is in licentie gegeven volgens een Creative Commons Naamsvermelding-Niet-commercieel-Geen Afgeleide werken 3.0 Nederland licentie.