Babybird - Ex-Maniac

>> maandag 19 april 2010

In de jaren ’90 was Stephen Jones, Babybird, een in het oog springende lo-fi singer-songwriter. Hij zette in die tijd maar liefst zes albums op zijn naam. Dat maakt Ex-Maniac een waar come-back album. Aan de jaren ’90 valt niet te ontkomen bij beluistering van Ex-Maniac, zij het in een veel vollere sound dan hetgeen lo-fi kan worden genoemd. Ook aan zijn duistere verleden valt niet te ontkomen. De albumtitel geeft het introspectieve onderwerp van het album aan. Heden in 2010 zingt Babybird zijn demonen van zich af. Dat zijn er een boel: drank, drugs, zelfdestructie en de daarmee gepaard gaande decepties. Daardoor zijn de elf songs op Ex-Maniac bepaald niet opgewekt van onderwerp. De teksten zijn recht voor zijn raap, geen blad voor de mond genomen, maar niet grof of onbehouwen. Ondanks de thematiek klinkt het album muzikaal niet bijster donker. Opmerkelijk is de rol van Johnny Depp op het album, die zowel de gitaar ter hand neemt als de regie voerde van de videoclip bij het nummer Unloveable. Er is weinig aan te merken op Ex-Maniac noch neemt Babybird na de lange pauze belangrijke stappen om het muzikale spectrum te vernieuwen. Integendeel, Stephen Jones ontwikkelt eerder elementen uit de muziek in zijn bloeiperiode. Hij doet alles echter wel zo goed, overtuigend en vol overgave dat er nu een dijk van een album ligt.

0 reacties:

Doelstelling van deze blog

Meer aandacht voor het (nog) onbekende. In tenui labor of toch niet?

Mededelingen

Donderdag 1 juli: deze week weer een frisse herstart verwacht.
Kort reces tot 13-05-10.
Na een kort reces vandaag (24-02-10) weer aan de post. Inmiddels is deze blog twee jaar geworden!
Gedurende december zullen er minder recensies worden geschreven
21-31 augustus: tijdelijk even geen recensies ivm een kort reces
Zondag 14 juni: Creative Commons licentie BY NC ND van toepassing op alle inhoud
Woensdag 3 juni: zoekfunctie en auteursrechtenonderdeel toegevoegd
Dinsdag 19 mei: template aangepast, hopelijk verbeterd
Vrijdag 15 mei: nieuw template; ontwikkeld door Ourblogtemplates.com, 2008

Auteursrechten

© Copyright Benjamin N. Vis

Uitgezonderd waar anders vermeld, is op alle inhoud van deze blog een Creative Commons Attribution 3.0 License van toepassing. Deze is hieronder gespecificeerd als CC BY NC ND. Voor meer informatie klik op de links aldaar.

  © Blogger templates Inspiration by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP  

Creative Commons License
werk van Benjamin N. Vis, Nieuwe Geluiden is in licentie gegeven volgens een Creative Commons Naamsvermelding-Niet-commercieel-Geen Afgeleide werken 3.0 Nederland licentie.