Eckhardt - Big Blue Yonder

>> maandag 12 april 2010

Eckhardt is de gekoesterde en zorgvuldig gerijpte geestesvrucht van singer-songwriter Rik Elstgeest. Voor dit soloavontuur vormde hij met vier anderen de artrockband Kopna Kopna die slechts één album uitbracht. Rik ontmoette zijn oude bandleden in variabele samenstelling voor de muziek van de Veenfabriek, een Leids theatergezelschap. Tevens speelde hij bij Alamo Race Track en het onterecht onbekende Ghost Trucker. Er kan worden gesteld dat Rik een bijzondere ontwikkeling heeft doorgemaakt en daarbij aparte leermeesters heeft gehad.

Eckhardt groeide echter thuis in isolement. Vanuit een akoestische gitaar en de vriendschappelijke bijstand van een Zwitserse ontstonden de arrangementen. Deze soberheid was de voedingsbodem voor de huidige rijkdom op het album Big Blue Yonder. Net als bij Alamo Race Track klinkt Eckhardt bekend zonder teveel gelijkenis met eenzijdige invloeden te vertonen. Enkele muzikale vrienden hielpen hem in de studio deze diversiteit te bereiken. Waar van pop wordt afgeweken, komt duidelijk de zandkleurige cadans van americana bovendrijven. Rik houdt zijn vocalen moedwillig klein. Ondanks de dynamische lagen waarop deze mogen rusten, blijft daarom een relatief ingetogen sfeer in stand. Die sfeer voert de hoofdtoon op de momenten dat wordt teruggegrepen naar oerinstrument de akoestische gitaar. In de details bevinden zich talloze bijzondere klanken en excentrische geluiden. In plaats van afleiding vormen die de ondersteuning voor de volle popklank die de songs uiteindelijk kennen.

Wars van pretenties zoekt Eckhardt dus niet de confrontatie op en voorkomt iedere vervreemding. Misschien dat middels dit makkelijker klinkende solowerk van Rik Elstgeest ook de uitzonderlijkere kanten van de (Nederlandse) popmuziek door meer mensen worden opgezocht. Big Blue Yonder geeft een prima inleiding.

0 reacties:

Doelstelling van deze blog

Meer aandacht voor het (nog) onbekende. In tenui labor of toch niet?

Mededelingen

Donderdag 1 juli: deze week weer een frisse herstart verwacht.
Kort reces tot 13-05-10.
Na een kort reces vandaag (24-02-10) weer aan de post. Inmiddels is deze blog twee jaar geworden!
Gedurende december zullen er minder recensies worden geschreven
21-31 augustus: tijdelijk even geen recensies ivm een kort reces
Zondag 14 juni: Creative Commons licentie BY NC ND van toepassing op alle inhoud
Woensdag 3 juni: zoekfunctie en auteursrechtenonderdeel toegevoegd
Dinsdag 19 mei: template aangepast, hopelijk verbeterd
Vrijdag 15 mei: nieuw template; ontwikkeld door Ourblogtemplates.com, 2008

Auteursrechten

© Copyright Benjamin N. Vis

Uitgezonderd waar anders vermeld, is op alle inhoud van deze blog een Creative Commons Attribution 3.0 License van toepassing. Deze is hieronder gespecificeerd als CC BY NC ND. Voor meer informatie klik op de links aldaar.

  © Blogger templates Inspiration by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP  

Creative Commons License
werk van Benjamin N. Vis, Nieuwe Geluiden is in licentie gegeven volgens een Creative Commons Naamsvermelding-Niet-commercieel-Geen Afgeleide werken 3.0 Nederland licentie.