Rita Redshoes - Golden Era

>> dinsdag 20 april 2010

De Portugese schone Rita Redshoes is in haar vaderland één van de best verkopende artiesten ooit. Ze speelde op bekende showcase festivals als SXSW en Eurosonic en nu is haar debuutalbum ook in Nederland te krijgen. Golden Era laat weinig merken van het begin van Rita (Pereira) Redshoes’ loopbaan als zangeres. Die startte namelijk in de garage rockband Atomic Bees. Haar huidige singer-songwriterstijl vond ze echter via een uitnodiging van David Fonseca voor een duet (Hold Still) en gastvocalen op zijn laatste album.

Golden Era is een echte alternatieve singer-songwriterplaat met fijne popliedjes en een aangenaam internationaal geluid. Het spreekt diverse kanten van de recente diversiteit in vrouwelijke singer-songwriters aan. Rita kan klinken als een troubadour die doet denken aan A Girl Called Eddy. Golden Era bevat ook hitgevoelige songs als Hey Tom, dat een Coldplay-achtig patroon volgt. De nostalgische psychedelica waarmee het titelnummer opent, is misleidend. Dat blijkt in veel gevallen een stijlelement van Rita Redshoes. Nummers nemen meer dan eens een onverwachte stilistische wending. Dit getuigt van bovengemiddelde visie en creativiteit. Daarin vinden we bovendien elementen terug van voormalig toergenoot Goldfrapp. Ook recente geluiden van A Fine Frenzy en Elizabeth & the Catapult laten zich meten met Golden Era. Over het algemeen heeft haar debuut beslist internationale klasse, niet in de laatste plaats door een verstaanbare dictie en toegankelijke klank. Toch moet ze in haar prille succes ervoor waken haar hand niet te overspelen. In een lied als The Beginning Song gebeurt veel, maar klinkt dat wollig door de enigszins omfloerste, onduidelijke lijnen die het oplevert. Laat dat echter niet de aandacht afleiden van het prima debuut dat Rita Redshoes hier maakt. Juist door de grote hoeveelheid aan inspiratiebronnen en dromerige muzikale details biedt Golden Era een schier perfecte basis om op voort te bouwen. Als je in staat bent zelfs met je debuut al internationaal te gaan, ligt er mogelijk een grote toekomst in het verschiet.

0 reacties:

Doelstelling van deze blog

Meer aandacht voor het (nog) onbekende. In tenui labor of toch niet?

Mededelingen

Donderdag 1 juli: deze week weer een frisse herstart verwacht.
Kort reces tot 13-05-10.
Na een kort reces vandaag (24-02-10) weer aan de post. Inmiddels is deze blog twee jaar geworden!
Gedurende december zullen er minder recensies worden geschreven
21-31 augustus: tijdelijk even geen recensies ivm een kort reces
Zondag 14 juni: Creative Commons licentie BY NC ND van toepassing op alle inhoud
Woensdag 3 juni: zoekfunctie en auteursrechtenonderdeel toegevoegd
Dinsdag 19 mei: template aangepast, hopelijk verbeterd
Vrijdag 15 mei: nieuw template; ontwikkeld door Ourblogtemplates.com, 2008

Auteursrechten

© Copyright Benjamin N. Vis

Uitgezonderd waar anders vermeld, is op alle inhoud van deze blog een Creative Commons Attribution 3.0 License van toepassing. Deze is hieronder gespecificeerd als CC BY NC ND. Voor meer informatie klik op de links aldaar.

  © Blogger templates Inspiration by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP  

Creative Commons License
werk van Benjamin N. Vis, Nieuwe Geluiden is in licentie gegeven volgens een Creative Commons Naamsvermelding-Niet-commercieel-Geen Afgeleide werken 3.0 Nederland licentie.