Slaraffenland - We're on Your Side

>> dinsdag 3 november 2009

We’re on Your Side is alweer het derde album van de experimentele band Slaraffenland uit Kopenhagen. Ondanks de hechte banden met Efterklang (de gelauwerde band die met name optreedt als labelbaas) wil het met Slaraffenland hier nog niet echt lukken. Vreemd, want We’re on Your Side klinkt op eerste gehoor toegankelijker dan de wat gedistantieerde, massieve sound van Efterklang.

De melodieën en structuren van de composities zijn redelijk open, waardoor ze goed te volgen zijn. De percussieve klanken van hun stijl passen goed bij populaire geluiden als van The Dodos en Vampire Weekend. Het verschil is echter dat bij Slaraffenland moeilijk te bepalen is bij welk genre ze de meeste aansluiting vinden. Folk staat zeker niet te ver van hun bed, maar lijkt ook niet de belangrijkste invloed, zoals bij voornoemde bands. Experiment staat daarentegen wel hoog in het vaandel. In dat experiment is pop altijd dichtbij en valt een liefde voor avant-gardistische elektronica te ontdekken zonder dat dergelijke technieken uitputtend worden gebruikt. We’re on Your Side wordt geroemd als Slaraffenland’s meest toegankelijke album, maar zal voor velen nog een brug te ver blijken. De muziek overspoelt je en wie nauwkeurig luistert, verliest zich al gauw in de grote complexiteit. Net als bij Efterklang mogen avonturiers met een voorliefde voor bands als Arcade Fire overigens best een poging wagen. Kakofonisch wordt We’re on Your Side gelukkig niet echt. Er blijven vele lagen van enorme schoonheid bestaan, die worden gedragen door secure instrumentbeheersing, zoals bijvoorbeeld een veelvoud aan blazers en begiftigde gitaarpartijen. In hun meest georkestreerde hoedanigheid lijkt de geest van Sufjan Stevens soms zelfs rond te waren. De energieke schoonheid van het album vermoeit op den duur wel. Tegelijkertijd blijft het onverminderd fascinerend en verleidelijk.

Binnenkort is Slaraffenland te bewonderen op State-X New Forms, niet voor niets een festival met een uiterst vooruitstrevende reputatie. De muziek van Slaraffenland zal niet gauw gemeengoed worden, maar de band schijnt indrukwekkende concerten te geven en met de kunstzinnige presentatie zit het ook wel goed. Niet alleen het artwork van Cody Hudson (Struggle Inc.) is daar getuige van, ook maakt videokunstenaar Vincent Moon een groot video project rondom de release van We’re on Your Side. Reken daarbij de steun van het bekende Efterklang en er zit misschien nog wel een kans op een groter publiek in. Het is deze Denen van harte gegund.

0 reacties:

Doelstelling van deze blog

Meer aandacht voor het (nog) onbekende. In tenui labor of toch niet?

Mededelingen

Donderdag 1 juli: deze week weer een frisse herstart verwacht.
Kort reces tot 13-05-10.
Na een kort reces vandaag (24-02-10) weer aan de post. Inmiddels is deze blog twee jaar geworden!
Gedurende december zullen er minder recensies worden geschreven
21-31 augustus: tijdelijk even geen recensies ivm een kort reces
Zondag 14 juni: Creative Commons licentie BY NC ND van toepassing op alle inhoud
Woensdag 3 juni: zoekfunctie en auteursrechtenonderdeel toegevoegd
Dinsdag 19 mei: template aangepast, hopelijk verbeterd
Vrijdag 15 mei: nieuw template; ontwikkeld door Ourblogtemplates.com, 2008

Auteursrechten

© Copyright Benjamin N. Vis

Uitgezonderd waar anders vermeld, is op alle inhoud van deze blog een Creative Commons Attribution 3.0 License van toepassing. Deze is hieronder gespecificeerd als CC BY NC ND. Voor meer informatie klik op de links aldaar.

  © Blogger templates Inspiration by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP  

Creative Commons License
werk van Benjamin N. Vis, Nieuwe Geluiden is in licentie gegeven volgens een Creative Commons Naamsvermelding-Niet-commercieel-Geen Afgeleide werken 3.0 Nederland licentie.