François & The Atlas Mountains - Plaine Inondable

>> zaterdag 21 november 2009

François & The Atlas Mountains is een formatie van Franse singer-songwriter François en zijn band van muzikale vrienden, velen gemaakt na zijn verhuizing naar het Engelse Bristol. In die begeleidingsband vinden we namen terug als Rozi Plain en Rachael Dadd. Dat plaatst François & The Atlas Mountains direct stevig tussen folky popacts die graag op zuivere wijze musiceren, maar zeker niet als standaard folk klinken. Een vergelijkbare Frans-Engelse combinatie in de folk vonden we ook al bij de mooie plaat van Emily Loizeau. Muzikaal is de oversteek dus meer dan de moeite waard.

François is overigens bepaald geen nieuwe naam in de muziek. Er staan al enkele releases op zijn naam, maar pas nu met Plaine Inondable lijkt er voldoende organisatiekracht achter de plaat te zitten om grote groepen te bereiken. De improviserende experimenteerdrift van François wordt regelmatig geroemd, maar die noemer blijkt voor Plaine Inondable enigszins overtrokken. Het warm zinderende openingsnummer Friends doet denken aan de tijdloze pracht van Hope Sandoval’s laatste album. De lo-fi karakteristieken herinneren aan Peter & the Wolf, de sterk op folk geënte basis aan This Is the Kit. Daarbij mag natuurlijk opvallen dat geen van de genoemde namen zeer vergelijkbare of conventionele muziek maken. Dat gebeurt op Plaine Inondable ook niet. Grotendeels kabbelt het album op plezierige ritmes. Knisperende muzikale lagen wisselen elkaar af en de drukkende atmosfeer is eerder tropisch dan herfstig. Als geheel kent het een haast bezwerende cadans die in zware, mistige wolken om je heen blijft dansen. De songs behouden een zekere spontaniteit die ongetwijfeld voortkomt uit de wisselende combinaties van eigenzinnige muzikanten in The Atlas Mountains. Door de voornamelijk akoestische arrangementen en muzikaal ingezette koortjes blijft Plaine Inondable toegankelijk en klassiek klinken, terwijl de onconventionele songstructuren ook uitnodigen tot intensievere luisterbeurten. Wie daar de moeite voor neemt, ontdekt de ware schoonheid van deze plaat. Langzaam, maar onvermijdelijk nestelt Plaine Inondable zich in hoofd en hart.

0 reacties:

Doelstelling van deze blog

Meer aandacht voor het (nog) onbekende. In tenui labor of toch niet?

Mededelingen

Donderdag 1 juli: deze week weer een frisse herstart verwacht.
Kort reces tot 13-05-10.
Na een kort reces vandaag (24-02-10) weer aan de post. Inmiddels is deze blog twee jaar geworden!
Gedurende december zullen er minder recensies worden geschreven
21-31 augustus: tijdelijk even geen recensies ivm een kort reces
Zondag 14 juni: Creative Commons licentie BY NC ND van toepassing op alle inhoud
Woensdag 3 juni: zoekfunctie en auteursrechtenonderdeel toegevoegd
Dinsdag 19 mei: template aangepast, hopelijk verbeterd
Vrijdag 15 mei: nieuw template; ontwikkeld door Ourblogtemplates.com, 2008

Auteursrechten

© Copyright Benjamin N. Vis

Uitgezonderd waar anders vermeld, is op alle inhoud van deze blog een Creative Commons Attribution 3.0 License van toepassing. Deze is hieronder gespecificeerd als CC BY NC ND. Voor meer informatie klik op de links aldaar.

  © Blogger templates Inspiration by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP  

Creative Commons License
werk van Benjamin N. Vis, Nieuwe Geluiden is in licentie gegeven volgens een Creative Commons Naamsvermelding-Niet-commercieel-Geen Afgeleide werken 3.0 Nederland licentie.