Ólöf Arnalds - Við Og Við

>> maandag 16 november 2009

Lang niet iedereen zal mijn liefde voor de klanken van de Scandinavische talen delen, maar zeker in gezongen vorm klinkt het prachtig intrigerend. Ólöf Arnalds is een graag geziene muzikante in de IJslandse scene, waar ze al in diverse bands speelde en sinds 2003 toert met Múm. Oorspronkelijk is ze klassiek geschoold in zang en viool, maar haar eigen singer-songwriter project volgt een haast traditioneel folk stramien, waarvoor de sobere basis gelegd wordt in haar opmerkelijke stemgeluid en veelal een eenvoudige begeleiding. Haar debuut Við Og Við stamt al uit 2007, maar nu, aan de vooravond van de opvolger (Ókídóki), wordt de plaat ook hier uitgebracht. Net als voor de geplande opvolger werkte ze op deze plaat samen met Sigur Rós’ Kjartan Sveinsson. In haar muziek vinden we elementen terug uit pop en klassiek, waarmee het verschil tussen traditionele folk en een eenvoudig popliedje vervaagt. Við Og Við is een echte troubadourplaat, waarop enkele prachtige liedjes die het vanwege de taal vooral van hun scherpzinnige intonatie moeten hebben. Haar ijzige, heldere stem doet me enigszins denken aan Coco Rosie, terwijl de muziek enigszins richting de uitgeklede aanpak van het laatste album van The Tiny gaat. Vanwege de beeldschone eenvoud zijn ook de platen van Lisa o Piu en Jæ plezierige vergelijkingen. Het sfeertje op Við Og Við leent zich uitermate goed voor bevroren landschappen waarin schoonheid zich op ingetogen wijze verheft. Het roept aansprekende associaties op die onlosmakelijk verbonden lijken met de herkomst, zoals alleen Scandinaviërs dat schijnen te kunnen.

0 reacties:

Doelstelling van deze blog

Meer aandacht voor het (nog) onbekende. In tenui labor of toch niet?

Mededelingen

Donderdag 1 juli: deze week weer een frisse herstart verwacht.
Kort reces tot 13-05-10.
Na een kort reces vandaag (24-02-10) weer aan de post. Inmiddels is deze blog twee jaar geworden!
Gedurende december zullen er minder recensies worden geschreven
21-31 augustus: tijdelijk even geen recensies ivm een kort reces
Zondag 14 juni: Creative Commons licentie BY NC ND van toepassing op alle inhoud
Woensdag 3 juni: zoekfunctie en auteursrechtenonderdeel toegevoegd
Dinsdag 19 mei: template aangepast, hopelijk verbeterd
Vrijdag 15 mei: nieuw template; ontwikkeld door Ourblogtemplates.com, 2008

Auteursrechten

© Copyright Benjamin N. Vis

Uitgezonderd waar anders vermeld, is op alle inhoud van deze blog een Creative Commons Attribution 3.0 License van toepassing. Deze is hieronder gespecificeerd als CC BY NC ND. Voor meer informatie klik op de links aldaar.

  © Blogger templates Inspiration by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP  

Creative Commons License
werk van Benjamin N. Vis, Nieuwe Geluiden is in licentie gegeven volgens een Creative Commons Naamsvermelding-Niet-commercieel-Geen Afgeleide werken 3.0 Nederland licentie.