The Green Kingdom - Twig and Twine

>> woensdag 4 november 2009

De lezers die regelmatig Nieuwe Geluiden raadplegen, kennen mijn voorliefde voor het eigenzinnige Own Records label. Hierop verschijnt regelmatig muziek van onverwachte pracht. Het label kiest zelden de meest voor de hand liggende weg en weet zo een publiek te vinden voor echt alternatieve geluiden. Het atmosferische Twig and Twine heeft echter iets meer tijd nodig mijn hart te veroveren.

Grafisch designer en klankkunstenaar Michael Cottone, oftewel The Green Kingdom, is moedwillig op zoek gegaan naar de scheidslijn van pure soundscape en muzikale structuur. Dit interessante spanningsveld geeft Twig and Twine de ontspannen traagheid van uitgestrekte ambient met de licht verstorende elementen van elektrische, milde noise. Daarin blijven echter akoestisch aangezette melodielijnen bestaan. The Green Kingdom vraagt met nadruk om rust bij de luisteraar. Ongeduldigheid is geen gemoedstoestand om dit album te benaderen. De soundscapes zouden niet misstaan bij de transcendente meditatie die filmregisseur Tarkovski in zijn tergende cinematografische stijl herkende. Twig and Twine bestaat uit minimale bewegingen en kleine momenten van verwondering door gebruik van field recordings. Daardoor verwordt het zelf tot een soort metafoor voor gestructureerde muziek. Dat wil niet zeggen dat The Green Kingdom willekeurig is. Het roept herinneringen op aan Triosk zonder de jazzinvloeden.

Twig and Twine brandt langzaam. Het is dan ook niet gemakkelijk om de open, meditatieve staat die het album vraagt op te roepen. Na enige tijd op de klanken te concentreren, neemt de verbeelding het over en blijkt The Green Kingdom voldoende overtuigingskracht te bezitten.

0 reacties:

Doelstelling van deze blog

Meer aandacht voor het (nog) onbekende. In tenui labor of toch niet?

Mededelingen

Donderdag 1 juli: deze week weer een frisse herstart verwacht.
Kort reces tot 13-05-10.
Na een kort reces vandaag (24-02-10) weer aan de post. Inmiddels is deze blog twee jaar geworden!
Gedurende december zullen er minder recensies worden geschreven
21-31 augustus: tijdelijk even geen recensies ivm een kort reces
Zondag 14 juni: Creative Commons licentie BY NC ND van toepassing op alle inhoud
Woensdag 3 juni: zoekfunctie en auteursrechtenonderdeel toegevoegd
Dinsdag 19 mei: template aangepast, hopelijk verbeterd
Vrijdag 15 mei: nieuw template; ontwikkeld door Ourblogtemplates.com, 2008

Auteursrechten

© Copyright Benjamin N. Vis

Uitgezonderd waar anders vermeld, is op alle inhoud van deze blog een Creative Commons Attribution 3.0 License van toepassing. Deze is hieronder gespecificeerd als CC BY NC ND. Voor meer informatie klik op de links aldaar.

  © Blogger templates Inspiration by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP  

Creative Commons License
werk van Benjamin N. Vis, Nieuwe Geluiden is in licentie gegeven volgens een Creative Commons Naamsvermelding-Niet-commercieel-Geen Afgeleide werken 3.0 Nederland licentie.