William Fitzsimmons - The Sparrow and the Crow

>> zondag 15 november 2009

Na de reissue van Goodnight in ons land volgt ook snel deze nieuwe plaat van singer-songwriter en, inmiddels al, gevierd indiesucces William Fitzsimmons. Een goed moment om eens te beoordelen of alle lof en aandacht ook terecht is.

Het eerste dat opvalt is de vocale gelijkenis met Sufjan Stevens. Ook Damien Rice lijkt niet ver weg. William Fitzsimmons is echter wars van het bombast en de eclecticisme waarvan deze twee singer-songwriters zich graag bedienen. Hij is ook geen tweede Chris Garneau, om de simpele reden dat William totaal geen vooruitstrevende neigingen toont in zijn muziek. Chris Garneau begon rustig met zijn debuut en eveneens de gelijkenis met Sufjan Stevens, maar imponeerde danig met opvolger El Radio. William mist dynamiek en komt wat gezapig over. Het zou niet terecht zijn om zijn muziek saai te noemen, maar het mist allemaal toch wat spanning. De twaalf songs van The Sparrow and the Crow zijn allen mooi vormgegeven en ingetogen uitgevoerd. De songs waaraan ook Priscilla Ahn haar schone vocalen leent, krijgen zeker een extra dimensie. Ten opzichte van de eerder genoemden singer-songwriters lijkt William op een wijze die americana aandoet een pad te kiezen dat zich beter thuis voelt bij de pop dan echte alternatievelingen. Daarom zijn er ook raakvlakken met bijvoorbeeld Aqualung, die ondanks zijn overwegend toegankelijke geluid nooit echt doorbrak. Dat William niet zo avontuurlijk is als al deze collegae en toch hele fijne songs schrijft, is vast de sleutel tot zijn huidige succes.

The Sparrow and the Crow kan gemakkelijk dienen als achtergrondmuziek op een ontspannen avondje onder vrienden. Er zullen weinig mensen zijn die zijn muziek niet te pruimen vinden. Aan de andere kant wordt hij, in mijn ogen, daar ook door begrensd. Hoe goed de liedjes ook in elkaar zitten, uiteindelijk komt het album nooit over een zeker gevoel van gemis heen, maar dat gebrek aan artisticiteit zal waarschijnlijk slechts een kleine groep storen.

1 reacties:

martinvisser 29-12-09 18:52  

ik vind dit een prachtplaat. misschien moet je de teksten eens aandachtiger beluisteren, want dan voel je de spanning vermoedelijk wel. het is een heel persoonlijke en intieme plaat over zijn echtscheiding. de muziek alleen is niet zo spannend, maar incl de teksten is dit een plaat die schuurt en emotioneert.

http://vissie.web-log.nl/vissie/2008/12/muziek-sombere.html

Doelstelling van deze blog

Meer aandacht voor het (nog) onbekende. In tenui labor of toch niet?

Mededelingen

Donderdag 1 juli: deze week weer een frisse herstart verwacht.
Kort reces tot 13-05-10.
Na een kort reces vandaag (24-02-10) weer aan de post. Inmiddels is deze blog twee jaar geworden!
Gedurende december zullen er minder recensies worden geschreven
21-31 augustus: tijdelijk even geen recensies ivm een kort reces
Zondag 14 juni: Creative Commons licentie BY NC ND van toepassing op alle inhoud
Woensdag 3 juni: zoekfunctie en auteursrechtenonderdeel toegevoegd
Dinsdag 19 mei: template aangepast, hopelijk verbeterd
Vrijdag 15 mei: nieuw template; ontwikkeld door Ourblogtemplates.com, 2008

Auteursrechten

© Copyright Benjamin N. Vis

Uitgezonderd waar anders vermeld, is op alle inhoud van deze blog een Creative Commons Attribution 3.0 License van toepassing. Deze is hieronder gespecificeerd als CC BY NC ND. Voor meer informatie klik op de links aldaar.

  © Blogger templates Inspiration by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP  

Creative Commons License
werk van Benjamin N. Vis, Nieuwe Geluiden is in licentie gegeven volgens een Creative Commons Naamsvermelding-Niet-commercieel-Geen Afgeleide werken 3.0 Nederland licentie.