Awkward I - I Really Should Whisper

>> donderdag 20 augustus 2009

Alamo Race Track werd met hun laatste album Black Cat John Brown een gekoesterde lieveling in het alternatieve circuit. Het titelnummer is momenteel nog altijd te horen in een reclamespot. Naast dit succes vond bassist Djurre de Haan toch altijd de tijd om zijn eigen liedjes te schrijven. Dit leidde tot dusver niet tot een langspeler, maar bleef beperkt tot optredens, waaronder de finale van de Grote Prijs van Nederland, en enkele EP’s. Er is ruim een jaar gewerkt aan dit debuutalbum; aanvankelijk als duo samen met Diederik Nomden (ex-Johan, ex-Daryll-Ann). De demo’s van deze eerste vruchten vonden al snel dankbaar aftrek bij programmeurs van belangrijke festivals als Eurosonic en South by Southwest. Dit is absoluut geen verrassing meer zodra je een nummer van I Really Should Whisper hebt gehoord.
Uit alle songs blijkt dat een uitgesproken singer-songwriter een dijk van een visitekaartje afgeeft. De invloeden van de inmiddels typerende Excelsior-pop zijn ook bij Awkward I ingeslepen en als vanzelfsprekend tekende Djurre ook weer bij dit label. De Nederlandse alternatieve pop is sowieso een dankbaar label hier. Daarmee verliest de muziek niet aan oorspronkelijkheid. Met relatief eenvoudige arrangementen en originele, open melodieën, met duidelijke wortels in de moderne folk, krijgt Awkward I een onmiskenbaar eigen gezicht. Djurre gaf zelf aan de plaat te kunnen beschouwen als een bewustwordingsproces van hemzelf als maker van muziek en teksten, kunstenaar, en muzikant. Bij de luisteraar zal vooral de grote zorg en liefde waarmee hij zijn vakmanschap voor artistieke, muzikale pareltjes gebruikte duidelijk worden. De titel van de plaat verwijst naar de intieme, introspectieve ervaringen die de thema’s van de liedjes vormen. Hiermee wordt, aldus Djurre, de menselijke voorzichtigheid uitgedrukt betrokken bij het overdenken en uiten van dergelijke ervaringen. Deze release is de aftrap voor een uitgebreide serie optredens waarbij een keur aan Nederlandse muzikanten afwisselend de band zal vormen. De organische aard van de liedjes maakt I Really Should Whisper niet alleen een aanrader, maar doet ook vermoeden dat de afwisseling in deze optredens tot verrassende diversiteit zal leiden.

0 reacties:

Doelstelling van deze blog

Meer aandacht voor het (nog) onbekende. In tenui labor of toch niet?

Mededelingen

Donderdag 1 juli: deze week weer een frisse herstart verwacht.
Kort reces tot 13-05-10.
Na een kort reces vandaag (24-02-10) weer aan de post. Inmiddels is deze blog twee jaar geworden!
Gedurende december zullen er minder recensies worden geschreven
21-31 augustus: tijdelijk even geen recensies ivm een kort reces
Zondag 14 juni: Creative Commons licentie BY NC ND van toepassing op alle inhoud
Woensdag 3 juni: zoekfunctie en auteursrechtenonderdeel toegevoegd
Dinsdag 19 mei: template aangepast, hopelijk verbeterd
Vrijdag 15 mei: nieuw template; ontwikkeld door Ourblogtemplates.com, 2008

Auteursrechten

© Copyright Benjamin N. Vis

Uitgezonderd waar anders vermeld, is op alle inhoud van deze blog een Creative Commons Attribution 3.0 License van toepassing. Deze is hieronder gespecificeerd als CC BY NC ND. Voor meer informatie klik op de links aldaar.

  © Blogger templates Inspiration by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP  

Creative Commons License
werk van Benjamin N. Vis, Nieuwe Geluiden is in licentie gegeven volgens een Creative Commons Naamsvermelding-Niet-commercieel-Geen Afgeleide werken 3.0 Nederland licentie.