Volcano Choir - Unmap

>> zondag 16 augustus 2009

Volcano Choir’s album Unmap is eigenlijk een For Emma, Forever Ago avant la lettre. Justin Vernon, die met dat album afgelopen jaar de indiewereld verbaasde, werkte al enige tijd samen met leden van de band Collections of Colonies of Bees. Dit experimentele project heet Volcano Choir. De opnames van Unmap lagen al klaar nog voordat For Emma, Forever Ago een feit was. Het heeft zo’n drie jaar geduurd om ook Unmap klaar te stomen voor een release. Justin Vernon liet zelf weten dat Volcano Choir hem de inspiratie en creatieve moed gaf om zijn alom geprezen debuut te maken. De gelijkenis in stijl is dan ook treffend, maar de twee uitlaatkleppen zijn zeker geen kopieën van elkaar. Volcano Choir heeft duidelijk veel meer experimenteerdrang. De schetsmatige nummers zijn in uitgestrekte lagen opgebouwd. Naar teksten is het zoeken. Natuurlijk zijn ze er wel, het is echter erg duidelijk dat deze slechts een secundaire rol vervulden in het schrijfproces. De vocalen, voor rekening van de kenmerkende stem van Justin, worden eerder ingezet als muzikale laag. Kleine loops, losse klanken en beperkte elektronica in combinatie met ietwat steviger spel dan we van Bon Iver gewend zijn, geven de vooruitstrevende genreoverstijgende freakfolk sound een donkere, atmosferische onderstroom. Het geheel is in eerste instantie minder makkelijk verteerbaar dan de inmiddels beroemde tegenhanger. Unmap is daarentegen erg avontuurlijk en vindt daarin zijn schoonheid. Een warme aanbeveling is op zijn plaats.

0 reacties:

Doelstelling van deze blog

Meer aandacht voor het (nog) onbekende. In tenui labor of toch niet?

Mededelingen

Donderdag 1 juli: deze week weer een frisse herstart verwacht.
Kort reces tot 13-05-10.
Na een kort reces vandaag (24-02-10) weer aan de post. Inmiddels is deze blog twee jaar geworden!
Gedurende december zullen er minder recensies worden geschreven
21-31 augustus: tijdelijk even geen recensies ivm een kort reces
Zondag 14 juni: Creative Commons licentie BY NC ND van toepassing op alle inhoud
Woensdag 3 juni: zoekfunctie en auteursrechtenonderdeel toegevoegd
Dinsdag 19 mei: template aangepast, hopelijk verbeterd
Vrijdag 15 mei: nieuw template; ontwikkeld door Ourblogtemplates.com, 2008

Auteursrechten

© Copyright Benjamin N. Vis

Uitgezonderd waar anders vermeld, is op alle inhoud van deze blog een Creative Commons Attribution 3.0 License van toepassing. Deze is hieronder gespecificeerd als CC BY NC ND. Voor meer informatie klik op de links aldaar.

  © Blogger templates Inspiration by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP  

Creative Commons License
werk van Benjamin N. Vis, Nieuwe Geluiden is in licentie gegeven volgens een Creative Commons Naamsvermelding-Niet-commercieel-Geen Afgeleide werken 3.0 Nederland licentie.