Parliament of Owls - Crow

>> woensdag 12 augustus 2009

Het intro van het album lijkt geen duidelijke beslissing te nemen. De bezwerende voiceover van een natuurdocumentaire over wat natuursamples is voldoende rustgevend als inleiding, maar doet je hopen dat er wat beters volgt. Geen ijdele hoop, want de veertien resterende folkminiatuurtjes zijn een klasse apart. Daarin bekleden ze het volledige spectrum tussen de eenzame akoestische gitaar tot een redelijk vol aangeklede folksong door gebruik van enkele beats en een laptop. Ze bereiken zo een maximaliserend effect, terwijl de songs juist sprankelen door eenvoud. Het label, Shelsmusic, bracht ons eerder de betoverende plaat van Sons of Noel and Adrian en de rijke Brighton folkscene is geen gek uitgangspunt voor Parliament of Owls. Deze band, uit de wijk Clerkenwell in Londen, weet de contrastrijke kampvuursfeer van Bon Iver en The Accidental, met een tijdloze troubadour als Peter & the Wolf te combineren. Slechts subtiele hints naar de freakfolk, à la Sea Wolf, onthullen hun stedelijke afkomst. Het is een verstilde pracht die langzaam kan aanzwellen tot een alomvattende muzikale deken. Het resultaat is een magistraal debuutalbum met hele korte nummertjes die komen tot een groots geluid in al hun fijnzinnigheid.
Dit debuut wordt nog meer de moeite waard door de gelimiteerde dubbele editie waarin het verschijnt. Op de tweede schijf vind je herinterpretaties van alle nummers in de vorm van remixes van de hand van DJ/producer Cignol. De intieme lo-fi atmosfeer die op het timide origineel van de band hangt, wordt hier in een heel ander licht geplaatst. Anders dan bij veel remixes heeft Cignol voor een zeer respectvolle en visionaire aanpak gekozen, waardoor de verlengde versies van de miniatuurtjes het album ook een specifieke meerwaarde schenken. In de elektronische aankleding van de remixes leven de zachte vocalen en lichte ritmes op. De rustgevende kern van de muziek blijft gelijk, maar de fellere, complexe weg waarlangs deze wordt bereikt, is fundamenteel anders. Mensen die geïntrigeerd zijn geraakt door dit verrassende debuut van Parliament of Owls doen er goed aan zichzelf op de dubbele editie te trakteren.

0 reacties:

Doelstelling van deze blog

Meer aandacht voor het (nog) onbekende. In tenui labor of toch niet?

Mededelingen

Donderdag 1 juli: deze week weer een frisse herstart verwacht.
Kort reces tot 13-05-10.
Na een kort reces vandaag (24-02-10) weer aan de post. Inmiddels is deze blog twee jaar geworden!
Gedurende december zullen er minder recensies worden geschreven
21-31 augustus: tijdelijk even geen recensies ivm een kort reces
Zondag 14 juni: Creative Commons licentie BY NC ND van toepassing op alle inhoud
Woensdag 3 juni: zoekfunctie en auteursrechtenonderdeel toegevoegd
Dinsdag 19 mei: template aangepast, hopelijk verbeterd
Vrijdag 15 mei: nieuw template; ontwikkeld door Ourblogtemplates.com, 2008

Auteursrechten

© Copyright Benjamin N. Vis

Uitgezonderd waar anders vermeld, is op alle inhoud van deze blog een Creative Commons Attribution 3.0 License van toepassing. Deze is hieronder gespecificeerd als CC BY NC ND. Voor meer informatie klik op de links aldaar.

  © Blogger templates Inspiration by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP  

Creative Commons License
werk van Benjamin N. Vis, Nieuwe Geluiden is in licentie gegeven volgens een Creative Commons Naamsvermelding-Niet-commercieel-Geen Afgeleide werken 3.0 Nederland licentie.