Polite Sleeper - Lake Effect

>> maandag 17 augustus 2009

Dit trio heeft zich een opzienbarende stijl aangemeten. Aanvankelijk groeide Polite Sleeper vanuit een duo dat sobere akoestische songs produceerde. Met de toevoeging van een derde bandlid kwam ook hun uitgesproken punkverleden weer bovendrijven. Dat maakt dat dit eerste studioalbum van het drietal een opmerkelijke mix van harde punk, pop en folk brengt. Het klinkt gewoonweg net anders dan alles wat zoal door je hoofd schiet bij beluistering. Bij mij waren dat namen als Windmill, Mountain Goats, I Am Kloot en Champion Kickboxer, maar dergelijk rijtje is aan verandering onderhevig en erg eclectisch. De negen songs op het album hebben een repetitief karakter, zonder dat dit verveling veroorzaakt. De arrangementen zijn opgebouwd uit rijk gevulde, drukke lagen die zowel fel ritmisch als heel vriendelijk en rustgevend kunnen uitpakken. Opvallend hierin zijn de warme, typisch bombastische pop pianopartijen en een duidelijke influx van nostalgische elementen. Dit komt door het gebruik van zelf ingezongen achtergrondkoortjes, orgeltjes en een verhalend gevoel voor melodie. Omdat Polite Sleeper in de basis gevormd is door ruige punkers heeft de kern van hun muziek een rauw randje. Toch zit daar ook de akoestische soberheid van voorheen. In de fluwelen productie van Aaron Prellwitz (John Vanderslice, Death Cab for Cutie, e.a.) wordt Lake Effect bovendien een zeer intiem en delicaat album. Ondanks hun drive en krachtige staccato vocalen hebben de zeer gevarieerde songs een breekbare schoonheid. Op deze manier ontwijkt Politie Sleeper constant het patroon der verwachting. Dat maakt Lake Effect een vernieuwend album. Gelukkig gaat dit absoluut niet ten koste van de toegankelijkheid. Polite Sleeper is een trio dat nog wel even in het geheugen zal blijven plakken, vooral omdat het me zo verraste.

0 reacties:

Doelstelling van deze blog

Meer aandacht voor het (nog) onbekende. In tenui labor of toch niet?

Mededelingen

Donderdag 1 juli: deze week weer een frisse herstart verwacht.
Kort reces tot 13-05-10.
Na een kort reces vandaag (24-02-10) weer aan de post. Inmiddels is deze blog twee jaar geworden!
Gedurende december zullen er minder recensies worden geschreven
21-31 augustus: tijdelijk even geen recensies ivm een kort reces
Zondag 14 juni: Creative Commons licentie BY NC ND van toepassing op alle inhoud
Woensdag 3 juni: zoekfunctie en auteursrechtenonderdeel toegevoegd
Dinsdag 19 mei: template aangepast, hopelijk verbeterd
Vrijdag 15 mei: nieuw template; ontwikkeld door Ourblogtemplates.com, 2008

Auteursrechten

© Copyright Benjamin N. Vis

Uitgezonderd waar anders vermeld, is op alle inhoud van deze blog een Creative Commons Attribution 3.0 License van toepassing. Deze is hieronder gespecificeerd als CC BY NC ND. Voor meer informatie klik op de links aldaar.

  © Blogger templates Inspiration by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP  

Creative Commons License
werk van Benjamin N. Vis, Nieuwe Geluiden is in licentie gegeven volgens een Creative Commons Naamsvermelding-Niet-commercieel-Geen Afgeleide werken 3.0 Nederland licentie.